😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

29. 10. 2009

Paul Cézanne

 
 

 
Bol jednou z najvýznamnejších postáv francúzskeho maliarstva. Narodil sa na juhu Francúzska, v zámožnej a vzdelanej rodine, ako nemanželské dieťa predavača klobúkov a dcéry sústružníka. V roku 1861 odcestoval do Paríža aby mohol študovať umenie.
Tu začína chodiť na kurzy kreslenia, ale napriek tomu nie je prijatý na "Akadémiu výtvarných umení" (École des Beauxarts) a tak sa ešte v tom istom roku vracia domov do Aix. 
Od roku 1862 žije už len pre maliarstvo a to znovu v Paríži kde si kúpi ateliér a udržiava kontakty s Renoirom a Monetom. Na "Akadémii výtvarných umení" opätovne Cézanna odmietajú...
Ako 25 ročný predloží svoje diela "salónu", ale komisia ich neprijala. Každoročné "salóny" boli oficiálnymi výstavami nových obrazov, ktoré prijímala zvláštna komisia podľa konzervatívnych kritérií a konvenčného vkusu prevládajúceho akademizmu. Zamietnutie diela "salónom" znamenalo nielen pohanenie, ale hlavne stratu nádeje na predaj obrazov. Podobné odmietanie v tej dobe postihlo aj ostatných členov skupiny impresionistov, čo viedlo k založeniu vlastného salónu. 
V roku 1874 sa zúčastňuje prvej výstavy impresionistov a v roku 1877 vystavuje opäť na tretej výstave svojich 16 obrazov po tom, čo sa len rok predtým odmietol zúčastniť na druhej výstave impresionistov. Jeho diela sa stretávajú s nepochopením a stávajú sa terčom kritiky a posmechu. Cézanne sa čoraz viac dištancuje od svojich niekdajších druhov a aj pre spisovateľa Emila Zolu je iba "stratená existencia". Stále viac sa sťahuje do seba a odchádza späť do rodného Aix ktorý takmer neopúšťal. Až v tomto období začal byť konečne známy. 
 
 
Jedného dňa náhle upadol na ulici do bezvedomia a takto ležal niekoľko dlhých hodín na prudkom daždi. Keď ho nášli, jeho stav bol veľmi vážny. O 8 dní neskôr zomrel vo veku 67 rokov na zápaľ pľúc. Až o rok potom, v roku 1907 zožali jeho diela prvé úspechy...
(zdroj: upravené - wikipedia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára