😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

29. 10. 2009

Florencia

 
 

 
Mesto vzniko ako rímska kolónia v roku 59 p.n.l. V stedoveku to bol nezávislý mestský štát. S obchodníkmi, bankármi a šľachtickými rodmi (Medici) je spojený obrovský kultúrny a duchovný rozvoj...
Najznámejšie pamiatky mesta sú sústredené na malom mieste, čo vlastne návštevníkom umožňuje navštíviť ich peši. Dominantou je Dóm Santa Maria del Fiore s obrovskou oranžovou kupolou, ktorá bola dokončená v roku 1463. Z jej vnútornej strany ju zdobí freska Posledného súdu.
Rieku Arno pretína niekoľko mostov, najstarší je Ponte Vecchio - dokončený v roku 1345. Počas svetovej vojny nebol ako jediný poškodený.

V blízkosti sa aj nachádza galéria Uffizi, v ktorej sú umiestnené najväčšie zbierky talianskeho renesančného maliarstva. Túto zbierku šľachtický rod Mediciovcov sústreďoval niekoľko storočí. V roku 1581 bola táto zbierka venovaná mestu. Vo Florencii sa nachádza viac galérií s množstvom majstrovských diel holandských, nemeckých či španielskych umelcov.

V gotickom kostole Santa Croce sa ukrývajú hrobky a pamätníky slávnych Florenťanov, ako napríklad hrobka Michelangela, či Galilea
Hneď pri vstupe je vystavené svetové dielo Ukrižovanie od Cimabua.
(zdroj:upravené z časopisu Teleplus)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára