😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

9. 8. 2009

Niki Lauda





Andreas Nikolaus Lauda sa narodil vo Viedni 22. februára 1949 v sociálne vysoko postavenej rodine. Aj keď sa neskôr presadil i vo vlastnom biznise, v mladosti nezapadol do konvenčných zvykov rodiny Laudovcov ktorá nebola nadšená jeho záľubou v motošporte, ale i napriek tomu mu pomohla svojimi kontaktami v podpore pretekárskych ambícií.
Lauda sa nezaujímal o motošport preto, aby sa ukazoval na veľkých podujatiach, či z obdivu k veľkým hrdinom rýchlych kolies. Od malička prejavoval vysoký záujem o automobily. Ako dvanásťročný parkoval autá ľudí, ktorí navštívili jeho rodinu. Svoje prvé kilometre zbieral za volantom Volkswagenu Beetle z roku 1949. Súťažnú premiéru absolvoval týždeň po smrti slávneho Jima Clarka - 15. apríla 1968 v pretekoch do vrchu s vozidlom Cooper a okamžite získal vo svojej kategórii druhé miesto.
Otec ho stále presviedčal, aby motošport nechal, ale Niki pretekal v súťažiach do vrchu i naďalej. Po pôsobení vo Formuli Vee začal v rámci pretekov Formule 3 cestovať po okruhoch v celej Európe. V roku 1971 presedlal na Formulu 2.

Niki Lauda bol vždy svojskou osobnosťou. Do F1 prišiel kvôli peniazom a nikdy sa tým netajil. Dokonca i za podpisy pýtal od svojích fanúšikov peniaze. Najprv ho prezývali potkan, neskôr Super potkan a nakoniec Kráľ potkanov.

V rámci rokovaní s McLarenom o svojom návrate do F1 Niki povedal: "Moja hodnota je predovšetkým v oblasti public relations. Za moje jazdecké schopnosti platíte len jeden dolár, všetko zvyšné je za moju osobnosť."

Legendárny pilot F1 Niki Lauda mal namierené do vesmíru. Trojnásobný majster sveta zaplatil 200 tisíc dolárov, aby mohol pilotovať raketoplán, ktorý chce na obežnú dráhu vyslať spoločnosť Virgin.
Šesťdesiatročný Rakúšan má už z prvého manželstva dvoch dospelých synov, jeho súčasná partnerka je od neho o 30 rokov mladšia. "Očakávame narodenie dvojičiek. Cítim sa ako tridsaťročný junák," povedal v rozhovore pre Bunte trojnásobný majster sveta vo formule 1 a pokračoval: "Súčasní mladí muži nemajú ani tušenie, o čom je otcovstvo. Svoj vek môžem vykompenzovať skúsenosťami."
Niki Lauda zomrel 20.05.2019 vo švajčiarskej fakultnej nemocnici. Rok pred tým absolvoval transplantáciu pľúc...
(zdroj: cas.sk, wikipdia.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára