😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

6. 8. 2009

Chorváti v DNV



DNV je mestská časť Bratislava 4

Návštevník Devínskej Novej Vsi si hneď všimne, že časť jej obyvateľov vo vzájomnom každodennom styku hovorí iným, než slovenským jazykom. Je to starobylé chorvátske nárečie, ktoré už viac ako 460 rokov odoláva vplyvom slovenského jazyka.

V Devínskej Novej Vsi sa od roku 1989 koná každoročne v júni Festival chorvátskej kultúry. Chorvátsky kultúrny spolok v Devínskej Novej Vsi od samého začiatku pôsobí nielen v spolkovom rámci, ale je aj významným spoluorganizátorom kultúrnej a spoločenskej činnosti v celej mestskej časti Devínska Nová Ves. Každý rok pomáha pripravovať Festival chorvátskej kultúry a zúčastňuje sa aj na príprave ďalších podujatí. Dôležitou aktivitou je starostlivosť o rozvoj znalosti chorvátskeho jazyka. Zväz vydáva aj vlastný časopis s názvom Hrvatska rosa.
Jedným z cieľov Chorvátskeho kultúrneho zväzu je hľadanie, zbieranie a dokumentácia chorvátskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku. V decembri 2005 bolo otvorené Chorvátske kultúrne centrum a múzeum v Devínskej Novej Vsi. Múzeum, ktoré je súčasťou Slovenského národného múzea, má sídlo v budove kultúrno-spoločenského centra, vybudovaného z prostriedkov mestskej časti Devínska Nová Ves, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Vlády Chorvátskej republiky.
Počas doterajšieho svojho pôsobenia Chorvátsky kultúrny spolok okrem iného zorganizoval celý rad významných výstav (mnohé výstavné predmety sa stali súčasťou zbierkového fondu chorvátskeho múzea) a niekoľko konferencií o živote a histórii Chorvátov na Slovensku (materiály z týchto konferencií vyšli vo viacerých publikáciách).
Ďalšou oblasťou, ktorú spolok podporuje, je pôsobenie folklórnych súborov. Dve chorvátske telesá - Hudobno-spevácky súbor Rosica a Detský folklórny súbor Grbarčieta sú dokonca o niečo staršie ako samotný miestny spolok.



(zdroj:muzeum.sk,snm.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára