😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

11. 8. 2009

hrad Banská Bystrica


 


Mestský hrad - zámok, kostol z 13. storočia, opevnenie z rokov 1480-1510 s barbakanom, neskôr barokizované.  Nachádza sa ti stredoslovenská galéria a krajské vlastivedné múzeum.
 
Na rozdiel od veľkej väčšiny hradov, ktoré postavili na samostatných a vhodných miestach pre opevnenie, niektoré hrady tvorili súčasť mestského celku buď na jeho okaji (boli súčasne začlenené do mestského opevnenia), alebo v dvoch prípadoch (Banská Bystrica a Kremnica) skoro v strede mesta. 
Základom mestského zámku v Banskej Bystrici je románsky kostol, ktorý bol neskôr v gotike prestavaný a zväčšený. Podľa samotej stavby a zariadenia kostola si možno urobiť predstavu o bohatstve bystrických mešťanov, ktorí bohatli z ťažby medenej rudy na okolí a z výnosu obchodu a rôznych remesiel. 
Charakter hradu sa získal po stavbe viacposchodového domu kráľa Mateja roku 1479 a hradieb s vežami, z ktorých sa skoro všetky zachovali, najmä barokovo prestavaná veža s malým nádvorím smerom k hlavnému námestiu. Budovy ešte doplnili v prvej polovici 16. storočia o renesančnú radnicu. Zámok sa stal ochranným úkrytom mešťanov v čase baníckeho povstania (1525 - 1526).
Dnes sú v zachovaných budovách zámku najmä kultúrne inštitúcie (krajská galéria, múzeum a iné).
(zdroj:hrady.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára