😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

9. 8. 2009

Babylon

 
 

 
Jeho ruiny ležia 88 kilometrov južne od Bagdadu pri meste al-Hillah. Zrúcaniny Babylonu boli nájdené a odhalené v rokoch 1898 až 1917, dnes sú čiastočne zreštaurované - napríklad Ištarina brána, Cesta procesií, pravdepodobne Babylonská veža, rôzne chrámy a paláce.
 
Babylon bol založený asi v 2 polovici tretieho tisícročia pred Kristom, možno i skôr, pretože jeho nižšie vrstvy sú dnes zaplavené. Kedysi bolo toto hlavné mesto najväčším mestom na svete - nachádzal sa tu jeden zo siedmich divov sveta : Semiramidine visuté záhrady, ktoré sú podnes záhadou. Niekedy v rokoch 689 - 678 pred Kristom bolo mesto vypálené. O niečo neskoršie mala Novobabylonská ríša opäť svoje censtrum v Babylone, však mesto bolo opäť zničené peržanmi. Neskôr ho dobil Alexander Veľký a urobil si z neho svoje sídlo, kde v roku 323 pred Kristom zomrel. Potom sa Babylon stal centrom seleukovského kráľovstva až do roku 130 pred kristom, kedy bol znovu vypálený. Mesto Seleukeia bolo vypálené v roku 165 po Kristovi. Pri budovaní mesta Bagdad bol použitý materiál z oboch týchto historických miest.

Mesto Babylon prekvitalo viac než 2000 rokov, vynikalo mocou a krásnou architektúrou. Názov mesta zodpovedá pomenovaniu "Božia brána". Babylon bol zároveň aj najväčším náboženským centrom.Mestu dominovali chrámové veže v tvare pyramídy, nazývané zikkuraty, postavené z tehál sušených na slnku. Babylon bol obohnaný vysokými múrmi a zavlažovacie kanály vybudované v okolí zabezpečovali mestu vodu potrebnú na pestovanie obilia, zeleniny a ovocia. Úzke ulice zapĺňali zástupy obchodníkov, ktorí do mesta vstupovali cez niektorú z ôsmich brán zasadených do dvojitého mestského opevnenia. Veľká Ištarina brána, pomenovaná podľa bohyne plodnosti, bola z nich najväčšia. Bola obložená modrými glazúrovanými tehlami s reliéfmi okrídlených býkov a bájnych drakov a týčila sa do výšky 12m.

 
Babylonská veža
Podľa Biblie sa ľudia rozhodli postaviť vežu až do neba - Babylonskú vežu. Aby dokázali, že ich moc je podobná moci božej. Bohu sa to nepáčilo, a preto rozhodol: "zmätieme im tam reč, aby si navzájom nerozumeli". Tým sa nemohli dohovoriť a následne vežu dostavať. Odvtedy vraj ľudia hovoria rôznymi jazykmi. V biblii sa Babylonská veža stala synonymom bohorúhačstva a velikášstva.
 
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára