😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

8. 4. 2009

Veľkonočné recepty


 
 
 Ponúkam zopár dobrých receptíkov:
 
Veľkonočný baranček:
Potrebujeme:
1 a pol hrnčeka polohrubej múky
1 hrnček mlieka
1 hrnček kryštálového cukru
250 ml majolenky (Hellmans)
1 prášok do pečiva
1 kávová lyžička citrónovej kôry
Postup:
Do misy dáme majolenku a cukor, počas miešania postupne pridávame múku a mlieko, prášok do pečiva a citrónovú kôru.
Do vymastenej a strúhankou vysypanej formy vlejeme poloriedke cesto a pozvoľna pečieme vo vopred vyhriatej rúre 50-60 minút pri teplote 180 stupňov. Po vychladnutí vyberieme a posypeme práškovým cukrom.
 
Judášky:
Potrebujeme:
30 dkg hladkej múky, 20 dkg hrubej múky, 10 dkg masla, 8 dkg cukru, 2 žĺtkov, 3 dkg droždia, asi 2 dl mlieka, 1 vajca, citrónovej kôry, soli, prípadne medu.
Postup:
Rozdrobíme droždie, zmiešame ho s cukrom, až kým sa nerozpustí, potom pridáme 3 lyžice vlažného mlieka a 1 lyžicu múky, zamiešame a necháme v teple prikryté utierkou vykysnúť.
Zmäknuté maslo rozotrieme s cukrom do peny, pridáme žĺtka, preosiatu múku, strúhanú citrónovú kôru a vykysnutý kvások. Všetko zmiešame a pridávaním vlažného mlieka zarobíme tuhšie cesto. Dobre prepracujeme a potom necháme vykysnúť. Potom z cesta urobíme niekoľko rovnakých dielov, tie nakrájame na rovnaké malé dieliky a z tých vyvaľkáme hada, ktorého stáčame do tvaru slimačích ulít. Po vykysnutí ich potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme. Môžeme ich prípadne po vychladnutí pred podávaním podľa chuti natrieť medom.
 
Veľkonočná nádievka:
Potrebujeme:
50 dkg vareného údeného mäsa (dá sa nahradiť šunkou), zbytok grilovaného alebo pečeného
hydinového mäsa, 6 vajec, 6 žemlí, 2 lyžice masla, vývar zo sliepky alebo z mäsa, mleté čierne korenie, 2 lyžice pažítky, 1 lyžice petržlenovej vňate alebo 2 lyžice mladej nadrobno nakrájanej žihľavy a 1 lyžica jarných byliniek, ako je napr. myší chvost, púpavové listy, sedmokráska, prípadne medovka, bazalka alebo koriandrová vňať, soľ a tuk na vymastenie pekáča.
Postup:
Mäso nadrobno nakrájame, žemle nakrájame na kocky, pokvapkáme vývarom rozšľahaným so žĺtkami a necháme všetko presiaknuť. Pridáme mäso, soľ, čierne korenie, bylinky alebo
petržlenovú vňať s pažítkou a jemne vmiešame sneh z bielkov. Nádievku vložíme do vymasteného pekáča a pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 40 minút. Podávame ju teplú s varenými zemiakmi a s kompótom alebo so zeleninovým šalátom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára