😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

2. 4. 2009

Sandberg

 
 

Devínska Kobyla je súčasťou geomorfolofického celku Devínske Karpaty, z jednej strany ju ohraničuje Lamačská brána, na druhej strane zas Devínska brána, ktorú od Hainburských kopcov patriacich ku karpatskej sústave, oddeľuje rieka Dunaj.

Kopec Sandberg je významná paleontolická lokalita, ktorá sa nachádza na území Devínskej Novej Vsi (časť Bratislava 4).
Má 514 m n.m, čo je najvyšší bod Devínskych Karpát a Bratislavy a od roku 1965 je národnou prírodnou rezerváciou.
Táto lokalita je od roku 1964 chráneným náleziskom a od roku 1995 bola premenovaná na národnú prírodnú rezerváciu Devínskaej Kobyly, s najvyšším stupňom ochrany. Dôvodmi ochrany je najmä výskyt bohatej teplomilnej flóry a fauny (najmä hmyzu); výskyt pieskomilnej kveteny a výskyt druhov čeľade vstavačovitých rastlín, vďaka ktorým patrí k najvýznamnejším lokalitám na Slovensku.
Sandberg tvoria horninové zvyšky treťohorného mora, ktoré sa rozprestieralo vo Viedenskej panve. Na vápence z obdobia jury a spodnej kriedy (asi pred 160 - 180 miliónmi rokov) boli pri mohutnom zdvihnutí (transgresii) mora (pred zhruba 14 - 16 miliónmi rokov) vodorovne uložené piesky s vložkami štrkopieskov, pieskovce a brekcie. V pieskovcovej stene sú viditeľné vodorovné lavice odolnejších hornín - pieskovcov a litotamniového vápenca. Na svahoch a úpätí pieskoviska sú napadané mohutné bloky (balvany) z pieskovca a piesčitého litotamniového vápenca, ktoré tam zostali po poslednom komorovom odstrele.
Na Sandbergu sa našlo okolo 300 druhov skamenelín ulitníkov, lastúrnikov, ježoviek, hubiek a dierkavcov ale aj väčších morských a suchozemských živočíchov. Boli tu nájdené zuby žralokov a kostnatých rýb, pozostatky korytnačiek i stavec veľryby (Mesocetus hungaricus), fragmenty kostier opíc (Pliopithecus antiquusalebo Sivapithecus darwini), tuleňa(Pristiphoca vetusta), nosorožca srstnatého, jaskynného medveďa a vtákov. Výskyt ježoviek a žralokov poukazuje na normálnu slanosť neogénneho mora. Prítomnosť červených litotamniových rias zase na hĺbku do 60 m.
Súčasná flóra tejto lokality je zastúpená viacerými ohrozenými a chránenými druhmi. Rastú tu napríklad: smldník piesočný (Peucedanum arenarium), pre ktorý je to na Slovensku jediná lokalita výskytu, a ďalšie: kurička sivastá (Minuartia glaucina), gypsomilka metlinatá (Gypsophila paniculata).
(zdroj:wikipedia.sk)

2 komentáre:

  1. Anonymný18/9/20 22:47

    Tohle je naleziště "jedna báseň"! To nemá jen tak někdo v dosahu a ta geologická minulost je pestrá, možná ještě k nějakému významnému nálezu dojde. Trochu mě překvapuje fragment kostry opice, ale jeskynní medvěd nebo srstnatý nosorožec na našem území v pravěku žil. Napadá mě, jestli u vás není muzeum, kde nálezy jsou uloženy, předpokládám, že asi v Bratislavě. Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hani, samotný Sandberg je vlastne múzeum vo voľnej prírode. Je ale na škodu, že aj napriek zákazom a upozorneniam sa nájdu takí, čo sa tam správajú akoby sa ich to netýkalo. Minule sa tam objavila rodinka s detičkami, tie mali kýbličky a lopatičky a veselo si hrabkali za ohradeným priestorm v piesku... ☺

      Odstrániť