😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

11. 5. 2021

Zmrzlina

 
Ide leto a tak sa s radosťou ochladíme dobrou zmrzlinkou. Ponúkam zopár receptíkov, snáď sa budú hodiť:

Vanilková
4 vajcia, 60g vanilkového cukru, 500ml smotany na šľahanie.
Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a žĺtky vymiešame s vanilkovým cukrom do peny. Smotanu vyšľaháme.
Do žĺtkovej peny zľahka vmiešame najprv sneh z bielkov a potom aj ušľahanú smotanu. Pripravenú zmes dáme zamraziť a počas prvých dvoch hodín vždy po cca 25 minútach jemne vidličkou premiešame. Za 4-6 hodín máme zmrzlinu hotovú.

Vanilková zmrzlina 2
mlieko, 100 g kryštálového cukru, 3 žĺtky, 10 g Zlatého klasu a 1 balíček vanilínového cukru.
V hrnci prevarte 500 ml mlieka s kryštálovým cukrom. V malom množstve studeného mlieka rozmiešajte žĺtky a Zlatý klas, zmes potom prilejte k vriacemu mlieku a za stáleho miešania nechajte prejsť varom. Vychladnutý krém preceďte a pridajte balíček van. cukru. Vlejte do nádoby a nechajte asi 4 hodiny v mrazničke.
 
Kakaová zmrzlina
500 ml smotany na šľahanie, 2 bielka, 1 balíček vanilínového cukru, 2 žĺtky, 2 PL práškového cukru a 1,5 PL kakaa
Postup je veľmi rýchly: v jednej mise dotuha vyšľahajte smotanu, v druhej vyšľahajte sneh z bielkov a vanilínového cukru, v tretej vyšľahajte takmer to peny žĺtky s práškovým cukrom a kakaom. Všetky tri hmoty potom opatrne spolu premiešajte, nalejte do nádoby vhodnej na zmrazovanie a nechajte v mrazničke aspoň 6 hodín.

Orechová zmrzlina
500 ml sladkej smotany, 2 vanilkové lusky, 5 PL práškového cukru, 100 g vlašských orechov.
Do sladkej smotany zamiešame práškový cukor. Pridáme vyškriabané zrniečka z vanilkových luskov. Na suchej panvici opražíme na hrubo posekané vlašské orechy a necháme vychladnúť. Vyšľaháme pripravenú zmes zo sladkej smotany do polotuha a primiešame vychladnuté orechy. Vložíme do mrazničky a zmrzlinovú zmes každú pol hodinu premiešame vidličkou. O 4 hodiny môžeme podávať orieškovú zmrzlinu.

Orechová zmrzlina 2
5 dl mlieka, 2,5 dl sladkej smotany, 4 žĺtky, 150 g cukru, 50 g orieškov, 10 g hl. múky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 sladká šľahačka
Z mlieka, žĺtkov, cukru, vanilkového cukru a hladkej múky za stáleho miešania uvaríme krém, ktorý necháme dobre vychladiť. V rúre opečieme 50 g orieškov, ktoré najemno pomelieme. Pomleté oriešky primiešame do krému a dáme zmraziť, raz za 30 minút zmes premiešame vidličkou. Hotovú zmrzlinu pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou.

Domáca podľa vlastnej chuti:
Ingrediencie:
5x 250ml 33%-tnej smotany na šľahanie, 250ml konzerva salka (kondenzované mlieko), ovocie podľa vlastnej chuti alebo konzervované ovocie, prípadne pomleté vlašské alebo lieskové orechy + uzatvárateľné nádoby vhodné do mrazničky, el. šľahač a tyčový mixér na ovocie.
Postup:
Vyšľaháme smotanu na šľahanie na hustú šľahačku a potom do nej prišľaháme salko. Máme pripravený základ zmrzliny, ktorý rozdelíme do uzatvárateľných nádob.
Ovocie z konzervy precedíme aby bolo ceľkom bez šťavy (prípadne ju ešte vytlačíme) a pomocou tyčového mixéra ovocie premixujeme - čerstvé ovocie rozmixujeme tiež. Do prvej misky k základnej zmrzline pridáme rozmixované ovocie. Poriadne premiešame, uzavrieme a dáme do mrazničky. Do ďalšieho základu zmrzliny primiešame 2 hrste pomletých vlašských alebo lieskových orechov spolu s väčšími kúskami, uzavrieme a dáme do mrazničky.
V podstate, takto postupujeme rovnako, pritom do každej misky so základnou zmrzlinou primiešame niečo iné, napríklad aj 2-3 malé lyžičky suchej instantnej kávy. Použiť môžeme aj karamelové salko - zmrzlina je skvelá ak do nej ešte pridáme aj nahrubo nastrúhanú čokoládu.
Ak použijeme lieskové oriešky, treba ich najprv nasucho opražiť a až potom keď vychladnú ich pomlieť a časť aj posekať. Do základnej zmzliny možno vmiešať napríklad aj ovocný lekvár alebo džem ...

POZN.:
Šťava z konzervovaného ovocia sa nepoužíva preto aby sa do zmzliny nedostala tekutina - to by potom po zamrazení zmrzlina skryštalizovala. Ak predsa len použijeme pre chuť aj trochu šťavy, treba raz za 30 minút zmrzlinu z mrazničky vybrať a vidličkou ju premiešať. Toto treba zopakovať aj 3 - 4 krát. Zmrzlina potom skryštalizovaná nebude.
Použiť môžeme aj tortové oblátky - jedna ide na dno nádoby, potom zmrzlina a na vrch druhá oblátka. Mierne ju pritlačíme, nádobu zavrieme a dáme do mrazničky. Pred podávaním zmrzlinu aj s oblátkami pokrájame teplým alebo horúcim nožom a podávame. Máme tak domácu „ruskú“ zmrzlinu.

10 komentárov:

  1. Domácí zmrzlinu jsem ještě nedělala, ale ráda si připravuji smetanovo-tvarohové dezertíky. Možná bych je mohla někdy dát do mrazničky a udělat si z nich skvělou domácí zmrzku. Z ovocných mám nejraději banánovou a jahodovou. Zmrzlina je v létě fajn osvěžení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ju robievam dosť často, no máme tu perfektnú zmrzlináreň a tak si kupujeme tam. Pre mňa je tá najlepšia oriešková a punčová. Mrazák je bezva vynález, zamrazí v podstate všetko, teda aj zmrzlinku. Počas celého leta len dopĺňame zmrzlinu do mrazáku, pretože tam dlho nevydrží - zmizne za krátky čas, keďže chutí a osvieži báječne. Prajem pekný deň 😎

      Odstrániť
  2. Já dělám ovocnou zmrzlinu z mraženého ovoce a šlehačky - vše dám do mixeru, cukr dle chuti a rozmixuji a mám zmrzku hned ke konzumaci :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj tak sa dá, hlavne že zmrzlinka chutí! 🌞

      Odstrániť
  3. Tak naštěstí mám zmrzlinu v mrazáku a velkou chuť na ni. Domácí nedělám raději koupím ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež sa mi nechce vždy vyrábať ju doma, naviac máme super zmrzlináreň, takže kupujeme tam. Ešteže vymysleli mrazáky! 🌞

      Odstrániť
  4. Koupili jsme si po dlouhé době ruskou zmrzlinku.Právě jsme si pochutnali.Ale za pokus by to stálo-udělat si vlastní ze známých surovin ☺
    Vierko,přeji nádherný podvečer ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ruská mi voľakedy chutila najviac, potom som prešla na rôzne iné, začala aj vyrábať doma a zase som sa vrátila k ruskej. Keď teda nemám v mrazáku inú alebo sa mi nechce robiť ju doma. Tiež Ti prajem nádherný deň a potom i celý týždeň! 🌞

      Odstrániť
  5. Ruskou jsem jedla i v Rusku, v Moskvě, coby dítě jsem tam byla na pionýrském táboře. Prodávaly je na každém rohu a my se jimi přecpávali, byly strašně levné a dobré. Doma jsem j taky zkoušela vyrábět. Nyní dělávám doma ovocné. Třeba maliny, jogurt (mascarpone, šlehačka), něco sladkého. Rozmixovat, zmrazit, mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A je nejaký rozdiel medzi pravou Ruskou zmrzlinou a tou čo sa ako "ruská" predáva u nás?🌞

      Odstrániť