😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

14. 6. 2022

Včely a včielky



Keď vymiznú všetky včely na svete, ostanú nám iba 4 roky života!
Bohužiaľ, holým faktom je že včielky postupne vymierajú, pritom sú pre náš život a existenciu mimoriadne dôležité. Za posledných 5 rokov ich celosvetová populácia klesla až o 30%. A za toto je zodpovedné celé ľudstvo!

Ako by sme mohli včielkam pomôcť? 
Ak máte záhradu, vysaďte na slnečnom mieste divo kvitnúce rastliny - tie včielky milujú. Tiež im doprajte osvieženie a vzpruženie po dlhšom únavnom lete a zbere peľu. Včela totiž v priebehu zberu značne stuhne a potom nemá dostatok síl vrátiť sa do úľu. Postačí, ak na záhrade alebo i na balkóne umiestnite na vhodnom mieste plytkú misku so sladkou "kašičkou" : zmiešajte 2 PL kryštálového cukru s 1 PL vody. Včielka si to nájde, osvieži sa a poletí ďalej. Pomôže aj miska s vodou. A pomôže to zachrániť aj náš život!

Čo všetko (NE)vieme o včelách?
Ešte do roku 3500 p.n.l boli v starovekom Egypte zobrazované včely ako symbol faraóna. Za letnú sezónu zrecykluje jedna včelia rodina až 40kg peľu a včely unesú na sebe toľko peľu, ako je ich vlastná váha! Celý život trvá 12-tim včelám kým vyprodukujú jednu lyžicu medu ktorú my dokážeme ľahko stráviť aj z toho dôvodu, že ho už raz strávili včely.
Včely chodia spať len v čase keď sú úplne vyčerpané, aj to maximálne na 20 minút, potom opať zbierajú peľ, pričom dosahujú rýchlosť až 60 km/hod.
Včela je vďaka svojej schopnosti opeľovať najužitočnejším opeľovačom v Európe (patria sem aj včielky samotárky, čmeliaky, pestrice, motýle, nočné motýle, medoosy a dokonca aj niektoré muchy). Podiel včiel je cca 73%.
Bolo dokázané že včelí jed zvyšuje hladinu glukokortikoidov - teda protizápalových hormónov v ľudskom tele a tiež bolo zistené, že včely dokážu účinne detekovať hrozbu blížiaceho sa zemetrasenia alebo iný prírodný výbuch.
S príchodom jesene vyháňajú včely z úľov trúdov a kmitaním krídiel si v úli udržujú v zime teplotu 33°C. Včelia kráľovná nakladie denne až 2 tisíc vajíčok - čo je približne 2-3 vajíčka za minútu.
Znakom čisoty v prírode je prítomnosť včiel - ak sú v okolí do 5 km od včelieho úľa nevhodné ekelogické podmienky - teda rastlinstvo ošetrené chémiou, tak včelstvo hromadne uhynie. A to je práve skutočnosť o ktorej píšem na začiatku...

Ak máte možnosť, postavte si na záhradke "hotel" pre našich opeľovačov, ktorí nežijú v úľoch. Existujú totiž aj včielky samotárky, ktoré práve takýto hotel privítajú pretože nežijú v rojoch. Zaujímavé je že táto včielka nemá žihadlo a tak sa nemusíte obávať jej pichutia. Naviac, takýto hmyzí hotel môže byť aj zmysluplnou dekoráciou vašej záhradky, terasy alebo balkóna.


4 komentáre:

  1. Vierko,to je opravdu moc pěkné povídání.Syn má letos nasazeno na množství ovoce,protože jeho soused má včelky.
    Přeji Tobě i rodině klidné sluníčkové dny Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evička, dík za komentík, som rada že sa Ti článok páčil. Pá, prajem samé pohodové dni! 🌞

      Odstrániť
  2. Ráda pozoruji včelky na zahrádce, když opylují květy. Bylo by veliké neštěstí, kdybychom o tyto malé tvrdě makající holky přišli ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veruže, je to pravda. Včely a ostatných opeľovačov nutne potrebujeme. U nás žije napríklad vtáčik, volá sa včelárik pretože papká včely. Je ale zákonom chránený...🌞

      Odstrániť