😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

16. 12. 2019

Karel Gott





Narodil sa 14. júla 1939 v Plzni, vyučil sa za elektromontéra ale vždy sa chcel venovať maľovaniu. Vedel aj spievať a tak sa v roku 1958 prihlásil do súťaže "Hľadáme nové talenty". A stal sa z neho spevák svetového kalibru.
Pre jeho spev, hlas a charizmu ho uznávali aj v zahraničí. Časté ponuky aby emigroval, žil a spieval v USA vždy odmietol a ostal verný Československým divákom. V roku 1985 mu bol udelený titul "Národný umelec". V 90. rokoch sa venoval už aj maľovaniu - obrazy potom úspešne vystavoval ako v Česku, tak aj v zahraničí.

 
Vedel že s týmto druhom leukémie sa bojovať nedá, vedel že jeho dni sa krátia a tak sa na svoj odchod postupne pripravoval, dokonca napísal zoznam piesní, ktoré sa majú hrať pri jeho poslednej rozlúčke, sám určil že bude spopolnený a kde má byť potom jeho urna uložen.
Verejná rozlúčka sa konala v piatok 11.10.2019 v Prahe v Paláci Žofín so štátnymi poctami za prítomnosti čestnej stráže, zaznela štátna hymna a vztýčená bola štátna vlajka. Na druhý deň v sobotu 12.10.2019 sa konala zádušná omša v Katedrále sv.Víta - rovnako so štátnymi poctami a tento deň bol v Česku vyhlásený za štátny smútok. Široká verejnosť mohla všetko sledovať prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek, rovnako ako aj doma z televíznych obrazoviek.

 
Maestrove pozostatky nechala rodina spopolniť v motolskom krematóriu, urna je uložená na Smíchovskom cintoríne Malvazinky v Prahe - neďaleko Bertramky. Na cintoríne sú aj také osobnosti ako boli napríklad spisovatelia O. Sekora, J.Arbes, L. Klíma či E. Bondy, divadelný režisér P. Lébl, herci F. Futurista a A. Nedošinská, lekár J. Janský ... a teraz aj spevák Karel Gott.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára