😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

28. 8. 2019

Plitvické jazerá





V bývalej Juhoslávi sú prenádherné "Plitvické jazerá", ktoré sme mali možnosť vidieť aj v známych dobrodružných filmoch "Vinnetou" alebo "Poklad na Striebornom jazere".
Voda v 16-tich terasovito rozložených jazerách je rôzne zafarbená, vteká do nej 140 vodopádov - prírodných kaskád, je tu 20 krasových jaskýň a žriediel. Kvôli ochrane až 156 m prevýšenej unikátnej kaskáde bol v roku 1949 založený národný park, ktorý bol až do roku 1958 neprístupný verejnosti. Od roku 1979 sú tieto prekrásne jazerá zapísané do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Národný park (Nacionalni park Plitvička jezera) leží v Licko-senjskej župe na hornom toku rieky Korana a rozlohu má 29 480 ha. Nachádzajú sa tu bukové, jedľové, smrekové a tisové lesy. V blízkosti sú hranice s Bosnou a Hercegovinou. 
Napriek tomu že od roku 1979 je park zaradený na zozname UNESCO, v rokoch 1991 až 1995 tu prebiehala krvavá občianska vojna. Po rozdelelní Juhoslávie sa jazerá stali súčasťou Chorvátska. Ešte donedávna boli na niektorých miestach nájdené výbušné míny ...
 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára