😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

20. 5. 2019

Bublanina

 


Snáď každý pozná klasickú babičkinu čerešňovú bublaninu. Táto moja je čučoriedková - v podstate na druhu ovocia vôbec nezáleží, podstatný je ten správny recept na cesto. Ja robím bublaninu takto:Pripravím si : 5vajec, 250g kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 300g preosiatej polohrubej múky v ktorej je zamiešaný 1 prášok do pečiva, 1dl oleja, 1dl sýtenej pomarančovej minerálky (Fanta alebo Mirinda), drobné ovocie, štipku soli, trochu citrónovej šťavy alebo koncentrátu, papier na pečenie a plech o rozmeroch cca 34x 26x 8cm. Dno plechu mierne potriem mokrými rukami aby sa papier "prilepil" a nešmýkal sa.
Potom zapnem elektrickú rúru na 185°C aby sa predhriala.
Najprv oddelím žĺtka od bielkov a k obom pridám malinkú štipku soli. Bielka odložím bokom - nie do chladničky! K žĺtkam pridám cukor - aj vanilkový a elektrickým šľahačom šľahám asi 5-7 minút. Potom prilejem olej, minerálku, citrónovú šťavu, prešľahám a počas šľahania postupne pridávam múku v ktorej je už zamiešaný prášok do pečiva.
Z bielkov vyšľahám tuhý sneh ktorý zľahka a postupne vmiešam do cesta. Cesto potom vylejem na plech vyložený papierom na pečenie a posypem ho drobným ovocím.


Pečiem pri 185°C cca 30-35 minút do zlatista.

POZN.: pečenie v elektrickej rúre môžeme ukončiť pár minút pred uplynutím času - rúru teda vypnúť a bublaninu nechať ešte chvíľku vnútri.
Ak máme dva rôzne druhy ovocia (napríklad ríbezle a slivky), tak polovicu cesta posypeme ríbezlami a druhú polovicu slivkami. Budú tak dve rôzne bublaniny. Ak ovocie preplachujeme, tak vždy pod teplou vodou aby nebolo potom studené keď ho nasypeme na cesto. Všetky ingrediencie musia mať rovnakú "izbovú" teplotu.

Vyskúšajte - prajem dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára