😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

4. 4. 2019

Zuzana Čaputová

... prvá žena na poste ...
 
Narodila sa v Bratislave 21.06.1973, vyštudovala Právnickú fakultu UK, potom pracovala v samospráve mesta Pezinok ako asistentka právneho oddelenia, následne ako zástupkyňa prednostu. Neskôr pracovala vo verejnej správe kde sa venovala problemtike týraných a zneužívaných detí. Potom bola zamestnaná postupne vo viacerých advokátskych kanceláriach, kde získavala prax.
Spolupracovala aj s občianskym združením "VIA IURIS" - venovala sa témam právneho štátu ako je fungovanie justície, zodpovednosť verejných činiteľov a podobne. V meste Pezinok (kde žije) bola viac rokov na čele verejnej kampane proti povoleniu ďalšej skládky odpadu, čo sa nakoniec aj podarilo a skládka bola uznaná za nezákonnú. V roku 2016 jej bolo udelené ocenenie prestížnej "Goldmanovej enviromentálnej ceny". Rok nato vstúpila do novovznikajúcej politickej strany "Progresívne Slovensko", zakrátko bola zvolená za podpredsedníčku.

V máji 2018 ohlásila svoju kandidatúru na post prezidenta SR, voľby sa konali v marci 2019 postupne v dvoch kolách ktoré obe vyhrala a do funkcie bola inaugurovaná 15.06.2019.

Stala sa tak historicky prvou ženou - v poradí piatou prezidentkou SR.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára