😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

31. 12. 2018

Hádova brána


 

 
V Tureckom Hierapolise sa nachádza ešte od čias staroveku kamenná jaskyňa, s ktorou je spojená tajomná legenda. V tedajších časoch boli totiž Gréci i Rimania presvedčení že práve tu sa nachádza vstup do podsvetia!
Bohom podsvetia bol vtedy Hád a tak tento vchod do jaskyne nazvali "Hádova brána". Neskoršie sa tu však stali mnohé nevysvetliteľné a desivé udalosti, nuž Hádova brána bola premenovaná na "Bránu do pekla".
Čo také sa tam stalo? V tesnej blízkosti brány sa totiž pravidelne nachádzalo mnoho uhynutých zvierat, ktoré na sebe nejavili žiadne známky zabitia. Nik nevedel prečo tam tie zvieratá hynú a tak sa všetci báli prísť do okolia brány alebo dokonca vstúpiť dnu.
Z tohoto dôvodu bol o bránu veľký záujem, hlavne medzi archeológmi a rôznymi bádateľmi. Počas rôznych výskumov sa prišlo na to, že hrozba smrti v týchto priestoroch nebol iba mýtus. Každý, kto sa pokúsil prejsť bránou totiž skutočne zomrel!
Ale z akého dôvodu? Profesor Hardy Pfantz z nemeckej univerzity Duisburg-Essen prišiel na to že všetky úmrtia ľudí i zvierat spôsobuje jedovatý zemný plyn s vysoko koncentrovaným smrteľným oxidom uhličitým, ktorý sa z podzemia dostal do priestorov jaskyne a stade vychádzal bránou von.
Zvláštnosťou je že tieto smrtiace koncentrácie oxidu uhličitého stále z jaskyne unikajú a zabíjajú všetko, čo sa dostane do ich blízkosti. A nevysvetlenou záhadou ostáva, z kadiaľ sa výpary vzali a prečo od čias staroveku nevyprchali ...
Takže na takýto "výlet" určite nepôjdem!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára