Potraviny ktoré majú horkú/hořkú a nahorklú chuť nám skutočne dosť výrazne pomáhajú - sladšie je síce lepšie ale niekdy to čo nám moc nechutí je oveľa, oveľa zdravšie...
Kedysi sa predávali grepy plné netrpklej šťavy ktorá nám nechutila a tak
sme ich moc nekupovali. Z nevedomosti. Aby sa k nám dostali dobré a
sladšie, tak vďaka rôznym metódam premeny potravín bola tá horká chuť
odstránená a z grepov vymizla. Do obchodov sú dodávané červené grepy,
ktoré sú sladké a málo kyslé a vôbec nie horkasté aké majú byť.
Napríkad,
paradajky dnes obsahujú približne 200krát (!) menej pôvodnej výraznej
chuti, pri príprave rôznych ovocných džúsov sa zase z plodov odstraňujú
substancie vyvolávajúce horkú príchuť. Takže detičkám budú také dobrotky
chutiť a my nebudeme mať problém, že nechcú jesť ovocie a zeleninu plnú
vitamínov. Pokiaľ ale vylúčime zo svojho jedálnička horké potraviny,
pripravíme sa o veľmi potrebné a užitočné látky, pretože horké potraviny
rastlinného pôvodu majú nízky energetický obsah, obsahujú dôležitú
vlákninu a hlavne vitamíny. Ak sa teda z potravín odstráni ich horký
"obsah", ozdravný a prospešný účinok dosť poriadne klesá.
Ale keď sa z ovocia a zeleniny tá horkosť odstráni, treba použiť proti škodcom postreky, teda chemické pesticídy ... (Radšej si dám horký grep akoby som mala použiť citrónovú kôru do koláča z chemicky ošetreného citrónu!!).
Všetky
horké/hořké látky obsiahnuté v cytrusových plodoch pôsobia proti rôznym
zápalovým ochoreniam, proti rakovine zas pôsobí brokolica a
kapusta/zelí. Dokonca zelený čaj, čisté kakao, káva a červené víno majú
vďaka svojej trpkosti veľmi priaznivé účinky proti nádorovým ochoreniam!
Horký aperitív zase zvyšuje vylučovanie žalúdočných štiav a veľmi dobre
prispieva k tráveniu. Je preto dosť dôležité vrátiť sa bez frfľania k
horkastej chuti tej-ktorej rastlinnej potraviny - neuškodí, iba pomôže. Matka
príroda nás obdarovala rastlinstvom, ktoré je pre ľudstvo iba
prospešné.
Nechápem prečo "homo sapiens" chce silou mocou tento dar
pretvárať vo vlastný neprospech ...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára