😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

12. 12. 2021

Čokoládou proti kašľu!


... viete to ?

 
Najnovšie výskumy vedcov dokázali že theobromín - alkaloid kakaovníka ktorý sa v horkej čokoláde nachádza, potláča nutkanie na kašeľ rozhodne viac a lepšie ako rôzne sirupy proti kašľu. Čokoláda je totiž mazľavejšia a lepkavejšia ako sú kvapky proti kašľu, lepšie chráni nervové zakončenia v krku, zmierňuje škriabanie v krku a tak aj potrebu kašľať. Podobne pôsobí napríklad aj med alebo nutella ale tá obsahuje palmový olej ktorý nie je zdravý.
Čaj s citrónom je síce dobrý ale nie pri kašli - citrón totiž nervové zakončenia v krku dráždi a tak kašeľ len podporuje.
Okrem iného, vedci testovali aj novú tabletku obsahujúcu kakao, pričom bolo dokázané že kašľajúcim pacientom sa do 2 dní uľavilo a tabletka nielenže ukončila kašľanie ale zabránila aj nachladnutiu.
Čokoláda zlepšuje náladu, chráni srdce a cievy, hydratuje pleť, pôsobí aj proti celulitíde a dokonca je aj prevenciou proti rakovine! Horká 50%-tná čokoláda napríklad obsahuje veľa antioxidantov ktoré chránia pokožku, oči, mozog i iné orgány pred starnutím, obsahuje vitamín "B", magnézium, kalcium a železo.
Najlepšiou možnosťou pri kašli je teda kúsok kvalitnej horkej čoklády. Nič ale netreba preháňať, postačí cca 25g tejto zdravej dobrotky denne prípadne len jeden kúsok a počas kašľa si treba túto dennú dávku rozdeliť.

6 komentárov:

  1. Zajímavé informace. Díky za ně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak treba vykúšať keď Ťa bolí hrdlo! Prajem krásne sviatky!🎄

      Odstrániť
  2. ...a já proč mám stálý kašel ☺ Nemám ráda čokoládu.Raději to doma ani neřeknu,protože drahá polovička ji miluje(a nesmí).
    Vierko,přeji nádherné předvánoční dny ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evička, aj keď Ti niečo nechutí, treba to prekonať a vyskúšať. Podobne aj ja Ti prajem pohodové dni prežité v dobrom zdraví! 🎄

      Odstrániť
  3. Vieru, já nám čokoládu ráda a na nervy bych ji někdy potřebovala kýbl.😁 Zdravá určitě je mohli by ji rozdávat na očkovacích centrech třeba by přišlo víc lidí.😁 Dík za meiliky. Bodka😂❤️

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž Bodečka moja, tak verím, že si nejakú tú čokoládku našla pod stromčekom! A ak nie, tak si ju kúp - ako sama píšeš, je zdravá! U nás za zaočkovanie dostávajú dôchodcovia peniaze! Podaktorí ľudia si za "darček" nechajú aj koleno vŕtať...
      Prajem Ti pohodové Vianočné dni prežité v plnom dobrom zdraví! 🎄

      Odstrániť