😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

30. 11. 2021

Advent

 
 

 
Priatelia, prajem vám všetkým pokojné adventné obdobie v úzkom kruhu svojich blízkych. Prajem vám všetkým aby ste boli hlavne zdraví! V dnešnej strašnej "korona dobe" je dobré zdravie prvoradé...
 
Advent sa začína prvou adventnou nedeľou medzi 27. 11 a 3.12, končí sa po západe slnka na Štedrý večer. Tretia adventná nedeľa sa nazýva "Gaudete" a oproti ostatným adventným dňom môže mať liturgickú farbu ružovú.
Začiatok adventnej tradície siaha do 4. storočia, keď veriaci v južnej Galii, Španielsku a v Ríme zaviedli trojtýždňovú predvianočnú prípravu. Pôstne prejavy sa neskôr rôznili: kým v Ríme sa ujali dva týždne bez asketického rázu, južná Galia zaviedla prísny 40-dňový pôst, ktorý sa končil až v januári/lednu.
Z latinčiny adventus-príchod je prvá časť liturgického roka rímskokatolíckej cirkvi vymedzená 4 nedeľami pred sviatkom narodenia Ježiša Krista a obdobie duchovnej príparvy na Vianoce...
V teologickom zmysle sa advent vyznačuje dvojakým očakávaním - sviatku narodenia Ježiša Krista a jeho druhého príchodu na konci času, ale taktiež sa nezabúda na osobitnú úctu Ježišovej matky - napríklad rorátnou svätou omšou v dňoch od 16 decembra. Liturgickou farbou pre advent je fialová farba.
Prvá zmienka o adventnom venci pochádza z 19. storočia, presnejšie z roku 1838 z Hamburgu, kedy teológ Johann Heinrich Wichern zavesil veniec na dvere sirotinca. Pod vencom bola pokladnička na milodary pre opustené deti. Wichern pripevnil každý deň na veniec jednu sviečku.
Dnes sa na adventných vencoch používajú len 4 sviečky, ktoré symbolizujú práve 4 adventné nedele. Adventný veniec sa umiestňuje v kostoloch, no veniec si do svojich príbytkou umiestňujú i rodiny. Najčastejšie sú jeho sviečky fialové a symbolizujú liturgické duchovné farby. Veniec vzdáva hold tomu, ktorý je očakávaný a ktorý zároveň prichádza ako víťaz, ako kráľ a osloboditeľ.
K Adventu patria aj kalendáre, tie však majú skôk komerčný, ako duchovný charakter. Prvý adventný kalendár s 24 veršíkmi a obrázkami, určenými na vystrihovanie a nalepovanie, vytlačilo v roku 1908 vydavateľstvo Reichhold/Lang. Neskôr sa stali známe najmä "čokoládové" kalendáre.

6 komentárov:

  1. Ďakujem Jiřík, som rada, že Ťa článok zaujal! 🌞

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vierko,pěkně jsem se začetla.Člověk nikdy není dost chytrý,aby se nemohl ještě poučit.
    Přeji Ti krásné adventní dny ☺

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ma moc Evička teší, som rada že Ťa článok zaujal! Tiež Ti prajem pohodové adventné dni prežité v dobrom zdraví! 🌞

      Odstrániť
  3. Ahojky Vieru,máš to tu moc pěkný. Přeji ti moc krásné vánoce. Hanka (margarita) ��

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ahojky 🌞!!! Díky za prianie i za návštevu blogu - MOC to potešilo a dúfam že sa ešte zastavíš!! Zároveň Ti aspoň touto cestou blahoželám k narodeninám : všetko najlepšie, buď šťastná, veselá a hlavne zdravá!!! Pá bodečka moja 🌞

      Odstrániť