😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

14. 9. 2018

Plasty


Musíme ich mať?

"Pokiaľ sa hrubo nespletiem, tento vynález bude v budúcnosti veľmi dôležitý." - povedal belgický chemik Leo Baekeland ktorý sa teda rozhodne nesplietol ... Vymyslel bakelit a všetky plasty ktoré nás obklopujú a akosti si nedokážeme bez nich predstaviť život, berieme ich ako samozrejmosť. Od 60-tych rokov sú vlastne všade. U mnohých začali časom vznikať negatívne reakcie, pritom produkcia plastov stále vzrastá, dokonca sa má v najbližších 20-tich rokoch ešte zdvojnásobiť. Bohužiaľ nárast produkcie plastov má skutočne negatívny dopad na naše životné prostredie, dokonca istá štúdia potvrdila že niektoré zložky plastov majú vplyv na rast a rozmnožovanie sa zvierat! Naviac, chemikálie ktoré obsahujú plasty vylučujú škodlivé látky, ktoré na rôznych skládkach prenikajú do pôdy, potom do podzemných vôd, vodných plôch a nakniec sa dostanú do organizmu živočíchov - teda nie iba zvierat ale aj do organizmu človeka.

 
Čo sa týka technickej inovácie, tak nedávno bolo vymyslené zariadenie (ProtoCycler), ktoré "prerobí" plastový odpad do náplne pre 3D tlačiarne! Super nápad!
Ale rozhodne stojí za uváženie či používať plasty v takej miere ako ich používame alebo ich vymieňať za niečo iné a tovar v plastoch nekupovať. Dá sa to?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára