😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

4. 6. 2018

Smajlíci, emoji, emotikony...





Používame ich pomaly všade, buď je to v SMS správach v mobile alebo v počítači, či na rôznych webových stránkach. Pomaly to bez nich asi nejde...
Slovo "emoji" používame približne 20 rokov, kedy Japonský informatik Shigetaka Kurita po prvý krát tento systém zaviedol. Pôvodne to mala byť len zákazka pre mobilných operátorov, ale sada milých a usmievajúcich sa žltých tváričiek sa stala tak populárna, že sa dostala do sveta.
Ale prvé pokusy o maľovanie zrozumiteľných informačných znakov sa datujú do čias vzniku nástenných maleb v Altamire (jaskyňa v Španielsku), teda približne 10 až 40 tisíc rokov dozadu! Človek vtedy na steny jaskyne maľoval znaky - zvieratá, čím prejavil svoje pocity z lovu, prípadne prejavil svoj hlad. Prvý napísaný "pra-emoji" sa tiež pripisuje starým Sumerom ktorí žili približne 4 tisíc rokov dozadu!
Samozrejme, jasný dôkaz neexistuje, však už od pradávna používali ľudia na vyjadrenie informácií piktogramy, ktoré potom starí Egypťania začali používať ako hieroglyfy, ktoré neskôr nahradili písmom. A piktogramy sú vlastne jednoduché obrázky ktoré majú zreteľný význam a zrozumiteľnú podobu. Máme ich aj dnes všade okolo seba - aj na cestách je množstvo obrázkových dopravných značiek!
Dnes pozáme nekonečné množstvo smajlíkov veselých, smutných, nahnevaných alebo inak prejavujúcich svoje pocity. Niekdy stačí vložiť len samotného smajlíka a žiadnych slov už netreba. Pochopí to každý...
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára