😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

24. 3. 2022

Moje maslo


Toto je chutnejšie a hlavne zdravé!
Na internete je teraz týchto receptov viac ako dosť, prezrela som, našla, vyskúšala, vylepšila a teraz ho ponúkam aj vám. Takže:
Ingrediencie:
500 ml 33% smotany na šľahanie izbovej teploty a bez stabilizátorov (PILOS-Lidl), nádoba cca 16 cm
vysoká, soľ, elektrický šľahač, sitko, čistá tenká utierka (napríklad 3-cípa šatka z lekárničky) a nádoba so studenou vodou.

 
Postup:
Smotanu vyliať do nádoby, veľmi jemne prisoliť a šľahať na najvyšších obrátkach kým sa nevytvorí klasická šľahačka. Šľahať naďalej tak dlho (aj 20 min,) kým šľahačka mierne klesne a začne sa oddeľovať biela tekutina : cmar (podmáslí).

Šľahačka sa zmení do hrčkovitej hmoty, tú prelejeme do sitka v ktorom je položená utierka, potom ju zvinieme a stláčaním vyžmýkame prebytočnú tekutinu.
Potom maslo z utierky vyberieme, vložíme do nádoby so studenou vodou, prípadne ho ešte raz vložíme do druhej čistej studenej vody aby sa vymylo. Hrudku masla dáme do vhodnej nádoby a do chladničky - je hotové, môžeme papkať.
Z uvedenej dávky som urobila 183g ozaj chutného, zdravého masla a niečo cez 2 dcl cmaru.

POZN.: konečná fáza šľahania je sprevádzaná dosť silným prskaním do okolia a preto ozaj treba použiť čo najvyššiu nádobu ...
Ak maslo zachutí a chcete ho mať viac, zdvojnásobte dávku smotany na šľahanie.
Do šľahania môžete pridať aj nadrobno posekané bylinky podľa chuti - budete mať tak bylinkové maslo.
 
Cmar (podmáslí) obsahuje nízke percento tuku a preto je vhodný aj pri diéte, je dôležitým zdrojom lecitínu, vápnika i bielkovín, ktoré v tomto stave dokáže telo spracovať až z 85 %!!!

Aktuálna cena na Slovensku:
maslo 250g cena: od 1,41€ do 2,19€
smotana Pilos 250g : od 0,55€ do 0,69€ (2 smotany cca 1,30€)

Neviem ako je maslo drahé u vás, ale určite nie je lacné. Preto ponúkam recept, ktorý mám už vyskúšaný a doma si toto maslo nevieme vynachváliť. Som živočích a radšej konzumujem živočíšne potraviny vrátane masla. Niečo ako je Veto, Rama, Palmarín, Cera, Hera alebo podobná rastlinná imitácia masla - to u nás nehrozí...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára