😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

6. 1. 2017

Prehliadač a vyhľadávač



... načo to potrebujeme?

Prehliadač :
webový prehliadač alebo prezerač či web browser je aplikačný softvér ktorý používateľovi umožní zobrazenie a interakciu s HTML dokumentami na webových serveroch či na lokálnom súborovom systéme. Medzi prehliadače dostupné pre naše počítače patrí Internet Exploler, Firefox, Opera, Google Chrome, Safari či najnovší Microsoft Edge.
Najpoužívanejší a najpopulárnejší prehliadač na svete je Google Chrome, ktorý patrí spoločnosti Google. Funguje na rôznych zariadeniach a používa ho viac ako 2 miliardy užívateľov.
Najnovší ale ešte málo používaný je skvelý a mimoriadne bezpečný Microsoft Edge. Má síce ešte málo funkcií ale jeho bezpečnosť prevyšuje všetky ostatné prehliadače. Stojí preto za uváženie začať ho používať.
Všetky prehliadače pravidelne menia svoje verzie, čím riešia a vylepšujú problémy so zabezpečením, riešia problémy s interpretáciou HTML a CSS kódovania internetových stránok, zjednodušujú vkladanie nových funkcií do stránok a opravujú chyby starších verzií.
Vždy je preto dôležité mať vo svojom počítači nainštalovanú tú poslednú - najnovšiu verziu svojho prehliadača, ktorá časom žiada o aktualizáciu na novú verziu. Toto je rozhodne nutné urobiť a stiahnuť si ju. Vyhnete sa tak problémom s prácou na svojom počítači.
Ak máte ale taký operačný systém ktorý nové verzie prehliadačov už nepodporuje, máte problém. Dokonca aj v tom, že budete mať systém už bez autorských práv...

Takže zjednodušene: aby ste mohli chodiť po internete a prezerať jednotlivé stránky či obrázky, musíte mať vo svojom počítačí nainštalovaný a pravidelne aktualizovaný prehliadač.

Internetový vyhľadávač (Search Engine) je systém ktorý vám umožní vyhľadávať rôzne informácie na internetovej sieti. Sem patrí Google, Yahoo, Bing, slovenský Zoznam alebo Centrum, český Seznam ... Podstata vyhľadávačov je tá že pátrajú po celom internete a hľadajú všetky dostupné stránky, ktoré potom stiahnu na svoj server čím ich sprístupnia užívateľovi.
Ako príklad uvádzam : ak si vo vyhľadávači zadáte napríklad slovo "kvety", vyhľadávač vám zobrazí všetky stránky, ktoré sa kvetmi zaoberajú.

A čosi naviac: 
Nie vždy sme ale spokojní. Nedávno sa hlavne v Čechách a na Slovensku zastavil pre počítačových užívateľov čas! Google mal obrovský výpadok všetkých svojich služieb, takže sme sa nevedeli dostať na nijakú stránku alebo tá stránka fungovala zle. Aj to sa stáva, treba s tým vždy počítať, nepanikáriť a počkať kým kompetentní daju veci do poriadku. Jedinou obchádzkou tohoto problému bol vtedy prehliadač Opera, takže kto ho vo svojom počítači má nainštalovaný a používa ho, ten bol bez problému a dostal sa kam chcel.
Spoločnosť Google nedávno vydala aktualizáciu pre svoj prehliadač Chrome. Verzia 55 však už vo väčšine prípadov dáva definitívne K.O. Flashu !
Vo veľkej aktualizácii tohoto prehliadača došlo k oprave presne 36 bezpečnostných chýb, vďaka ktorým sa surfovanie po webe cez prehliadač Google Chrome stane opäť o niečo bezpečnejším.
Najväčšou zmenou je však predvolené blokovanie Adobe Flash. Zistíte to tak, že vás prehliadač vyzve aby ste Flash obsah povolili (teraz alebo navždy). Výnimku dostali - ale iba na rok stránky ako je Facebook, Youtube, Yahoo či Amazon alebo Twitch, potom bude nutné manuálne Flash povoliť.

A čo je vlastne ten Adobe Flash Player? Je to softvér pre prehliadanie animácií a filmov pomocou webových prehliadačov. Kto ho nainštalovaný a aktualizovaný nemá, "pohyblivé obrázky" neuvidí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára