😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

27. 11. 2016

Fidel Castro





Napriek mnohým pokusom sa dožil úctyhodných 70 rokov!

Odporcovia Fidela Castra podnikli viac ako 630 (!) pokusov zavraždiť ho, všetky pokusy však boli márne, prežil.
Fidel Alejandro Castro Ruz sa narodil 13.08.1926 v mestečku Birán provincie Holguín ako nemanželský syn španielskeho emigranta - bohatého farmára.
V Havane vyštudoval právo ale už počas štúdia sa zapojil do politiky, vstúpil do sociálne orientovanej Ortodoxnej strany, viedol rôzne protesty študentov a preslávil sa hlavne pre svoj nacionalizmus a odpor proti vplyvu USA voči Kube.
V roku 1952 sa pod vedením Fulgencia Batistu uskutočnil štátny prevrat, plánované voľby boli zrušené, Castro preto Batistu obvinil z porušenia ústavy a z Ortodoxnej strany vystúpil. V roku 1953 zorganizoval ozbrojené útoky na kasárne Moncada a Bayamo kde bolo zabitých až 135 rebelov. Napriek tomu že sa Castro spolu s členmi jeho skupiny ukrývali v horách boli zajatí a odsúdení, Castro dostal 15 rokov, z ktorých si ale odsedel len 2, keďže bol amnestovaný. Už vo väzení ho chceli jeho odporcovia otráviť…
V roku 1955 ušiel do Mexika, kde založil nové hnutie. Keď začal zbierať peniaze na ďalšiu revolúciu pridal sa k nemu aj argentínsky lekár Ernesto "Che" Guevara.
Skupina Castrových revolucionárov vyplávala v roku 1956 na Kubu ale po zrážkach s Batistovým vojskom ich prežilo len málo a ušli do hôr Sierra Maestra. Napriek tomu Castrovo hnutie získavalo popularitu, postupne sa rozrastalo o ďalších a ďalších prívržencov. Keď v máji 1958 vyslal Batista proti nim svoju silnú armádu, bol porazený. Castro tak začal postupne obsadzovať kubánske mestá. Víťazstvo tejto revolúcie bolo zavŕšené rezignáciou Batistu, ktorý z Kuby ušiel. Castro sa týmto stal hlavným veliteľom ozbrojených síl a tak mohol bez problémov odstaviť od moci neprajných politikov Kuby. V roku 1959 sa vyhlásil za premiéra.
V roku 1961 sa cez 1300 kubánskych exulantov (podporovaných americkou CIA) vylodilo v Zátoke svíň aby Castra zosadili. Tento útok bol ale ihneď potlačený. Rok potom umožnil Castro ruskému vodcovi Nikitovi Chruščovovi umiestniť na Kube rakety stredného doletu R-12, čo Kubu zblížilo s rusmi (podľa viacerých historikov mal na tom podstatnú zásluhu "Che" Guevara) a naopak, zmrazilo to možné vzťahy s USA. V roku 1965 bola na Kube vytvorená Komunistická strana, jej prvým tajomníkom sa stal Fidel Castro, na čo reagovali USA obchodným embargom a pokusom o známu ale neúspešnú vojenskú inváziu znovu v Zátoke svíň.
V roku 1976 zrušil Castro funkciu premiéra a parlamentom sa nechal zvoliť za prezidenta Kuby.

Potom nasledovalo dlhé obdobie (nazývané studená vojna) kedy bola Kuba v zlej ekonomickej situácii, režim bol prísny a až oveľa neskôr sa krajina mierne otvorila zahraničným investíciam a cestovnému ruchu.
Od roku 2006 sa Castrovi začalo zhoršovať zdravie a moc v krajine začal postupne preberať jeho brat Raúl. Éra Castra sa skončila v roku 2008 kedy sa sám a dobrovoľne rozhodol neuchádzať sa o prezidentské kreslo a odmietol aj funkciu hlavného veliteľa armády a za svojho nástupcu určil brata Raúla Castra. V roku 2011 sa vzdal aj funkcie prvého tajomníka Komunistickej strany Kuby, z Ústredného výboru strany vystúpil a utiahol sa do súkromia.
Zomrel 25.11.2016 v meste Santiago de Cuba vo veku 90 rokov.

(zdroj: wikipédia, aktuality.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára