😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

20. 1. 2017

Mačací ostrov


 
...viete si predsatviť, že niekde žije viac mačiek ako ľudí?

Japonský ostrov Taširodžima (Tashirojima) má plochu len 3,14 km štvorcových, nachádza sa v Tichom oceáne a v podstate je to politicky i strategicky nezaujímavé miesto. Napriek tomu sem ročne prichádzajú turisti z celého sveta!
Na ostrove žije približne iba 100 obyvateľov, väčšinou však ide o starých dôchodcov ktorých počet sa len znižuje a tak príde čas kedy bude ostrov bez obyvateľov.
Na tento ostrov je prísne zakázaný vstup psov, takže ak sa tam raz vyberiete na výlet, nechajte svojho psieho kamaráta doma. Prečo? Žije tu totiž okolo 600 mačiek (!), ktoré sa samozrejme množia a tak je len otázka času za akú dobu bude tento ostrov patriť výlučne mačkám!
Prečo to tak je? Nuž mačka je pre tamojších obyvateľov nositeľom šťastia a pohody pretože práve vďaka mačkám boli obyvatelia ostrova zachránení pred zemetrasením v roku 2011. Od toho času nedajú obyvatelia na mačky dopustiť, starajú sa o ne, kŕmia ich a dávajú pozor aby im nik z návštevníkov ostrova neublížil. Mačky tu žijú voľne v prírode, do svojich obydlí ich obyvatelia ale nevpúšťajú, pretože chovať mačky v dome nie je podľa nich spoločensky vhodné. Ale mačky sú tu uctievané aj inak : postavené sú tu rôzne stavby pripomínajúce podobu mačky či rôzne svätyne v podobe mačky, kam sa obyvatelia chodia modliť. Dokonca je tu pre turistov postavený bazén v tvare mačky, obývateľné chatky v tvare mačky a v tvare mačky sú tu umiestnené aj orientačné tabuľky. Aby turisti mali spomienku na takýto zaujímavý výlet, môžu si v predajniach suvenírov zakúpiť rôzne spomiekové predmety - samozrejme hlavne mačky.
A ako sa sem vlastne mačky dostali? Od 17. storočia tu obyvatelia pestovali priadku morušovú, ktorej zámotok pozostáva z jediného vlákna dlhého až 900 metrov, čo je základ pre výrobu hodvábu. Hodváb ale priťahuje myši! Takže bolo namieste nasťahovať si na ostrov mačky, ktoré poctivo myši hubili až ich vyhubili. Neskôr sa obyvatelia preorientovali na rybolov a mačky potrebné už neboli. Obyvatelia im však boli za pomoc v boji proti myšiam vďační a tak sa mačky stali právoplatnými obyvateľmi tohoto ostrova:

ostrov Tashirojima

A pre zaujímavosť:
Na Japonskom ostrove Okunishima (Ostrov králikov) žije voľne viac ako 700 králikov ...
Thajsko je zas známe tým, že kdekoľvek sa v krajine nachádzate, stretnete tu hordu divokých šimpanzov. Nie su ale nebezbeční, na turistov sú zvyknutí a neublížia im, akurát sem-tam niečo ukradnú ...
Havaj je zas raj kureniec, prechádzajú sa všade kam len pozriete ...
A na Filipínach okrem kolónií tučniakov môžete stretnúť aj voľne žijúce klokany pochádzajúce z Austrálie ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára