😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

21. 1. 2014

Írsky chlieb


zdravý chlieb zo špaldovej múky

Dostala som zaujímavý recept na veľmi jednoduchú domácu výrobu chleba, nuž som vyskúšala a musím sa s týmto receptom podeliť aj s vami. Chlieb je totiž veľmi dobrý a zdravý. A veľkou výhodou je, že cesto sa nesmie miesiť ani inak klasicky vypracovať!
 
Takže potrebujete:
450g hladkej špaldovej múky T 630, 1 ČL sódy bicarbony, 1 ČL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1-2 ČL rasce a čistý biely hustý jogurt - tzv. grécky (ja som použila zn. Pilos). A ešte potrebujete jénsku alebo keramickú misu a papier na pečenie - vôbec ich netreba predhrievať.
Postup:
Najprv treba zapnúť elektrickú rúru na 190°C, oba ohrevy - vrchný aj spodný.
Do väčšej misy postupne dáte múku, soľ, sódu bicarbonu, rascu/kmín a cukor a zmiešate to vareškou. Nakoniec pridáte jogurt a cesto vypracujete výlučne pomocou vidličky. Spočiatku sa cesto bude zdať "divné" ale tak to má byť. Vidličkou premiešavate tak dlho, kým sa všetko nespojí. Vidličkou ešte v mise vyformujete bochník do zvoleného tvaru a preložíte ho do jénskej alebo keramickej misy vyloženej papierom na pečenie.
Povrch chlebíka môžete posypať ešte špaldovou múkou (nie je nutné), alebo ho môžete posypať sézamovým semienkami. Vložíte do stredu rúry a pečiete 50 minút. Ak sa vám počas pečenia zdá, že povrch chlebíka je už moc opečený, pokryte ho kúskom papiera na pečenie a pečte ďalej.
Hotový chlieb ľahko pomocou papiera na pečenie vyberiete z nádoby a položíte na vhodnú mriežku - to preto aby sa chladil aj odspodu.
Ja som ceľkom vychladnutý chlebík dala do igelitového sáčku (piekla som ho ráno) a do včere bola jeho kôrka mäkká tak ako ju mám rada, resp. tak ako ju môžem jesť... Kto má rád kôrku chrumkavú, nechá chlebík na vzduchu, prípadne ho zakryje látkovým obrúskom.

Záverom:
Kto má rád chlieb viac slaný, pridá do múky viac soli, prípadne možno použiť aj morskú soľ. Neviem ako ho upečie plynová rúra, takže treba počas pečenia sledovať a čas i teplotu si zapísať. Tento chlieb vám vydrží na 100% dlhšie ako ten kupovaný - ak ho ovšem nespapkáte skôr.

A ešte niečo dôležité o špaldovej múke: Obsahuje veľmi veľa vitamínov, minerálov a aminokyselín, pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, je veľmi ľahko stráviteľná, maximálne vhodná pre diabetikov, pre ľudí s chorobami tráviaceho traktu a pretože neobsahuje kvasnice, nenafukuje!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára