😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

5. 1. 2013

Šomloi halušky-tvarohové




Pravdepodobne túto dobrotku takto nepoznáte...

Milujem tvaroh, preto som pozmenila originál receptúru a urobila túto pochúťku s tvarohom.
Ingrediencie na cesto:
Najprv si uvaríme cca 2,5 dcl riadne silnej čiernej kávy bez cukru (nevypijeme), necháme ju vychladnúť, potom precedíme a zamiešame do nej asi deci a pol vaječného likéru. A ideme na to.
Potrebujeme 3 rovnaké šálky o obsahu 2dcl, 4 vajcia, 4 PL práškového cukru, 4 PL hladkej alebo polohrubej múky, 1 kávová lyžička prášku do pečiva (primiešať ju k múke), papier na pečenie a štipka soli.
Plech treba veľký a nízky, rúru vopred predhriať, na šľahanie je ideálny elektrický ručný šľahač.
(alebo možno použiť aj klasické detské piškóty z obchodu).
Postup:
Do každého pohára podelíme zvlášť 4 žĺtka, cukor a múku, bielka dáme spolu so štipkou soli do vyššej nádoby, kde ich začneme šľahať. Počas šľahania postupne a striedavo pridávame žĺtko, múku a cukor. Hotový krém vylejeme a rovnomerne rozotrieme na papier na pečenie - položený na plechu. Piškótu upiecť vo vopred rozpálenej rúre cca 10 minút pri 220 stupňoch - pozor, každá rúra pečie ináč, treba sledovať, pichnúť do stredu špajlu a zistiť, či je piškóta hotová alebo nie.

Ingrediencie na plnku:
250g tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru, práškový cukor cca 2-3 PL, marhuľový lekvár, sušené hrozienka a brusnice namočené v rume - aj s rumom, 1 téglik smotany na šľahanie, 1stužovač šľahačky, čokoládový topping alebo čokoládovú polevu.
Postup:
Do vyššej nádoby dáme tvaroh, pridáme cukor, vanilkový cukor a stužovač šľahačky a jemne to prešľaháme. Nakoniec vlejeme smotanu na šľahanie a šľaháme tak dlho, kým je plnka tuhá, potom pridáme hrozienka a brusnice namočené v rume - aj s rumom. Premiešame.

Upečenú a vychladnutú piškótu treba natrhať na kúsky, ponamáčať v čiernej káve a uložiť na dno nádoby/misy. Na to navrstviť tvarohovú plnku, sem-tam šupnúť lyžicu lekváru, pokropiť riadne toppingom alebo čokoládovou polevou a uložiť druhú vrstvu potrhanej piškóty namočenej v káve. Navrstviť zas tvarohovú plnku, popolievať toppingom a uložiť na noc do chlaničky. Podáva sa tak, že polievkovou lyžicou sa naberú porcie, naložia sa do misky a navrch sa dá šľahačka. Hotové môžeme posypať sekanými orechami alebo poliať čokoládovým toppingom či polevou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára