piekla som a tak sa podelím o recept...
Ingrediencie:
veľký hranatý plech (alebo gulatá tortová forma o priemere 26cm)
+ papier na pečenie.
Piškóta:
20dkg
kryštálového cukru, 1bal.vanilkového cukru, 1dcl Fanty alebo
Mirindy, 4 vajcia, 1dcl oleja, 20dkg preosiatej hladkej múky
zamiešanej s ½
balíčka prášku do pečiva, trochu citrónovej šťavy alebo
nastrúhanej citrónovej kôry (môže byť aj sušená alebo môže
byť aj 1ČL citrónového koncentrátu).
Plnka:
750g
tvarohu,
cca
4-6
polievkových
lyžíc
práškového cukru, 3
smotany
na
šľahanie,
3
stužovače
šľahačky,
rum a jahodový, malinový, marhuľový alebo iný lekvár.
Postup: rúru zapnem predhriať na 180°C.Žĺtka s kryštálovým a vanilkovým cukrom šľaháme cca 7-10 min. do penista, potom počas šľahania pridám minerálku a olej, citrón a prisypem múku, v ktorej je už zamiešaný prášok do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešam tuhý sneh vypracovaný zo štyroch bielkov a štipky soli.
Plech alebo formu vyložím papierom na pečenie, vylejem cesto a rovnomerne ho rozotriem do roviny.Pečiem pri 180°C asi 20 minút
Rúru počas pečenia neotvárať, pretože cesto klesne.
Plnka: Do vyššej nádoby dať tvaroh, cukor, stužovač šľahačky, prešľahať a priliať smotany na šľahanie. Toto ručným elektrickým šľahačom vyšľahať poriadne do husta – nesmie to byť riedke!
Upečený
a vychladnutý korpus rozkrojím priečne na 2 guľaté pláty alebo
ak sa piškóta piekla v plechu, tak ju rozrežem na tri rovnaké
pásy.
Prvý
plát/pás
uložiť
na
vhodný
podnos,
pokvapkať ho rumom
a
natrieť
rozmiešaným
lekvárom.
Potom
natrieť
vrstvu
tvarohovej
plnky.
Plnku
rovnomerne
rozotrieť,
položiť
druhý
plát/pás
a
postup
zopakovať.
Nakoniec
položiť
tretí
plát/pás,
potrieť
lekvárom
a
zvyšný
tvaroh
rozotrieť
ako
na
povrch,
tak
aj
na
boky
torty.
Ak urobíme piškótu v gulatej forme, tak je lepšie prekrojiť ju
na dva rovnaké pláty.
Hotovú
tortu
možno
posypať
strúhanými
orechami,
alebo
strúhanou
čokoládou,
či
poliať
čokoládovou
polevou,
prípadne
ozdobiť
ovocím
(jahody,
maliny,
ríbezle...)
Tortu
treba uložiť
do
chladničky
najlepšie
na
dva
dni
a
až
potom
papkať.
Koláč či torta sú skutočne rýchlo hotové, ľahučké, nezaťažujú žalúdok a môžete spapkať tým pádom aj viac!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára