😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

22. 4. 2012

Tvarohový koláč



piekla som a tak sa podelím o recept...

Ingrediencie: veľký hranatý plech (alebo gulatá tortová forma o priemere 26cm) + papier na pečenie.

Piškóta:
20dkg kryštálového cukru, 1bal.vanilkového cukru, 1dcl Fanty alebo Mirindy, 4 vajcia, 1dcl oleja, 20dkg preosiatej hladkej múky zamiešanej s ½ balíčka prášku do pečiva, trochu citrónovej šťavy alebo nastrúhanej citrónovej kôry (môže byť aj sušená alebo môže byť aj 1ČL citrónového koncentrátu).
Plnka: 750g tvarohu, cca 4-6 polievkových lyžíc práškového cukru, 3 smotany na šľahanie, 3 stužovače šľahačky, rum a jahodový, malinový, marhuľový alebo iný lekvár.

Postup: rúru zapnem predhriať na 180°C.Žĺtka s kryštálovým a vanilkovým cukrom šľaháme cca 7-10 min. do penista, potom počas šľahania pridám minerálku a olej, citrón a prisypem múku, v ktorej je zamiešaný prášok do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešam tuhý sneh vypracovaný zo štyroch bielkov a štipky soli.

Plech alebo formu vyložím papierom na pečenie, vylejem cesto a rovnomerne ho rozotriem do roviny.

Pečiem pri 180°C asi 20 minút

Rúru počas pečenia neotvárať, pretože cesto klesne.

Plnka: Do vyššej nádoby dať tvaroh, cukor, stužovač šľahačky, prešľahať a priliať smotany na šľahanie. Toto ručným elektrickým šľahačom vyšľahať poriadne do hustanesmie to byť riedke! 

Upečený a vychladnutý korpus rozkrojím priečne na 2 guľaté pláty alebo ak sa piškóta piekla v plechu, tak ju rozrežem na tri rovnaké pásy.
Prvý plát/pás uložiť na vhodný podnos, pokvapkať ho rumom a natrieť rozmiešaným lekvárom. Potom natrieť vrstvu tvarohovej plnky. Plnku rovnomerne rozotrieť, položiť druhý plát/pás a postup zopakovať. Nakoniec položiť tretí plát/pás, potrieť lekvárom a zvyšný tvaroh rozotrieť ako na povrch, tak aj na boky torty. Ak urobíme piškótu v gulatej forme, tak je lepšie prekrojiť ju na dva rovnaké pláty.
Hotovú tortu možno posypať strúhanými orechami, alebo strúhanou čokoládou, či poliať čokoládovou polevou, prípadne ozdobiť ovocím (jahody, maliny, ríbezle...)
Tortu treba uložiť do chladničky najlepšie na dva dni a potom papkať.
Koláč či torta sú skutočne rýchlo hotové, ľahučké, nezaťažujú žalúdok a môžete spapkať tým pádom aj viac!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára