Z cvikle - červenej repy, si môžete pozavárať rôzne zdravé dobrotky:
Cviklová marmeláda
Ingrediencie:
1kg varenej cvikle, 0,75 kg cukor, 8 g kyseliny citrónovej (alebo šťava z 3 citrónov), 1g škorica mletá
Postup:
Cviklu dôkladne umyjeme a varíme, pokým nezmäkne aj v strednej časti bulvy.
Zmäknuté bulvy ochladíme v studenej vode a olúpeme. Potom ich pomelieme alebo rozmixujeme. Získaný pretlak ešte prepasírujeme cez jemné sito a zahustíme varením pri stálom miešaní. Asi po 15 minútach varu pridáme tretinu cukru, po 5 minútach ďalšieho varu zvyšok cukru a ostatné prísady. Hmotu zahusťujeme varením až do želanej hustoty. Hotovú marmeládu plníme ešte zahorúca do ohriatych pohárov, uzatvoríme viečkami otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Kto chce, môže pre väčšiu istotu sterilizovať uzatvorenú marmeládu pri teplote 100°C cca 5 minút.
Cviklovo-jablkový lekvár
Ingrediencie:
1 kg cvikle, 1 kg jablká, 1 kg paradajky (nemusia byť, vtedy dáme 1,5 kg cvikle + 1,5 kg jablk), 1,3 kg cukru, 2 GELFIX alebo želírovací cukor
Postup:
Surovú očistenú cviklu varíme asi 1 hodinu, potom pridáme pokrájané neošúpané jablká a paradajky a varíme cca 20 minút. Potom rozmixujeme a prepasírujeme, do získanej zmesi pridáme cukor a Gelfix v prípade použitia želírovacieho cukru dávame len 1 kg cukru
Varíme do zhustnutia, horúce plníme do pohárov, necháme otvorené a po vychladnutí uzavrieme viečkom.
Kečup s jablkami a cviklou
Ingrediencie:
1 kg paradajok, pol kg jabĺk, 250 g cibule, 1 menšia cvikla, 6 strúčikov cesnaku, 200 g cukru, 100 ml octu, 6 lyžičiek soli, 2 lyžičky mletého čierneho korenia, 2 lyžičky sladkej papriky + do "vajíčka" na varenie čaju (alebo do gázy zaviazať) 6 zrniek čierneho a 2 zrnká nového korenia, 6 bobkových listov,ň 2 feferónky a 4 klinčeky.
Postup:
Všetky suroviny očistíme, pokrájame, pridáme pochutiny a spolu varíme 30 minút. Potom gázu/vajíčko s koreninami vyberieme, uvarenú zmes dôkladne rozmixujeme a ešte 10 minút varíme. Horúce plníme do pripravených fliaš, uzavrieme ich a zakryté dekou necháme pomaly vychladnúť.
Cviklový šalát
Ingrediencie:
3 kg bielej kapusty/zelí, 1 kg cibule a 1 kg surovej cvikly
Nálev:
1 nakladač Deko, 2 litre vody, 8 dcl octu, 3 dcl oleja, 30 dkg kryštálového cukru
Postup:
Kapustu, cibuľu, cviklu nakrájať a premiešať. Zaliať horúcim nálevom a nechať stáť 24 hodín. Na druhý deň šalát vložiť do zaváracích pohárov, uzavrieť a 15 - 20 minút sterilizovať pri teplote 100°C.
Čalamáda s cviklou
Ingrediencie:
Kilo kapusty/zelí, kilo surovej cvikly a 50 dkg cibule
Nálev: 7 dcl vody, 3 dcl octu, 20 dkg cukru, 2 lyžičky soli, 1 lyžička rasce
Postup:
Kapustu, cibuľu, surovú cviklu nakrájať a premiešať, naplniť do pohárov a zaliať horúcim, prevareným nálevom. Poháre uzavrieť a 15 - 20 minút sterilizovať pri teplote 100°C.
Kilo kapusty/zelí, kilo surovej cvikly a 50 dkg cibule
Nálev: 7 dcl vody, 3 dcl octu, 20 dkg cukru, 2 lyžičky soli, 1 lyžička rasce
Postup:
Kapustu, cibuľu, surovú cviklu nakrájať a premiešať, naplniť do pohárov a zaliať horúcim, prevareným nálevom. Poháre uzavrieť a 15 - 20 minút sterilizovať pri teplote 100°C.
Sterilizovaná cvikla s kapustou/zelím
Ingrediencie:
5 kg kapusty/zelí, 2 - 3 kg uvarenej a ošúpanej cvikly, pol kg postrúhaného chrenu, 1 celé deko, 400 g kryštálového cukru a 500 ml octu.
Postup:
Kapustu/zelí a cviklu nakrájať, všetky ingrediencie zmiešať, nechať cca 30 minút odstáť. Naložiť do pohárov a 15 - 20 minút sterilizovať pri teplote 100°C, aby chytili viečka.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára