😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

17. 4. 2011

Macocha





Jedným z najvýznamnejších krasových javov v oblasti Moravského krasu je známa priepasť Macocha.
Prvé písomné správy o priepasti pochádzajú zo 16 storočia, najstaršia zachovaná písomná správa pochádza z roku 1723 (inde sa hovorí o roku 1663), kedy do priepasti zostúpil Lazar Schopper a iní brnenskí mnísi. Názov priepasti pochádza pravdepodobne zo 17 storočia - vznikol z povesti o zlej macoche pochádzajúcej z blízkej obce Vilémovice, ktorá sa chcela zbaviť svojho nevlastného dieťaťa a tak ho hodila do priepasti. Dieťa sa ale zachytilo v kroví, kričalo a ľudia ho zachránili. Zlú macochu potrestali tým, že ju vrhli do priepasti.
Priepasť vznikla zrútením sa stropu mohutného dómu ležiaceho pozdĺž význačnej tektonickej poruchy, horný okraj priepasti má rozmery 174 x 76 metrov a hĺbka priepasti má cca 139 metrov. Dno priepasti má dve jazierka - Horné je hlboké 13,5 metrov a Dolné 25 metrov. Hĺbka oboch jazierok sa mení. Naprieč dnom preteká podzemná Punkva, do priepasti sa dostáva cez jaskyňu Jalové koryto, ktorá sa nachádza v severovýchodnej stene. Ďalej sem pritekajú vody zo spodnej časti Červíkových jaskýň, ktoré sú najjužnejším úsekom mohutného systému Amatérskej jaskyne a táto svojimi vetvami zasahuje až do ponorových oblastí pri Sloupe a Holštejne. Z Jalového koryta tečú vody do Dolného jazierka a z neho stekajú znovu do podzemia.
Do Macochy ústi aj mnoho jaskyní, niektoré z nich sa nachádzajú hlboko pod hladinou podzemných vôd. V severozápadnej časti sú to pre turistov sprístupnené Punkevné jaskyne s Kuchařovými jaskyňami, Trámovou jaskyňou a jaskyňou Pod můstkem. V južnej časti je z dna priepasti umelo prerazená krátka chodba k podzemnému prístavisku a vodným dómom, v blízkosti tejto umelej chodby je Erichova, Pasovského a Větrná jaskyňa. V neprístupných stenách Macochy sú ďalšie vchody do ďalších jaskýň.
Macocha je mikroklimaticky teplá priepasť s vysokou vlhkosťou a výrazným inverzným zvrstvením vzduchu v zimnom období. Pre vegetáciu je klimaticky preto veľmi vhodná - jej steny sú pokryté hustým kobercom machu a na suťovom kuželi rastie mnoho bylín, ako je napríklad kruhatka, lomikameň, jelení jazyk, deväťsil, či cyklámen (brambořík evropský).
 
Ak ste niekde v okolí Blanska, nezabudnite si urobiť výlet na Macochu!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára