- Tieto sú omnoho lepšie ako tie, čo sú plnené presladenou bielkovou penou!
- Ingrediencie na cesto:
- 2 balíčky už vyvaľkaného lístkového cesta z obchodu, vajíčko na potretie, práškový cukor na posypanie a samozrejme rúrky-formičky + plech na pečenie. Cesto si samozrejme môžeš urobiť aj doma.
- Ingrediencie na plnku:
- 2 balíčky zlatého klasu, 2 balíčky vanilkového cukru, pol litra mlieka, 15-20 dkg práškového cukru, 250g zmäknutého masla, troška rumu - nemusí byť vôbec, ale plnka je s rumom chutnejšia.
Postup:
Najprv si urobím prvú časť plnky a nechám ju vychladnúť, zatiaľ vyrábam trubičky z cesta:
Lístkové cesto nakrájam plátky na pásiky asi 2 cm široké a natáčam ich na rúrky tak, aby bolo cesto preložené cez seba. Poukladám na suchý plech, potriem rozšľahaným a trošku osoleným vajíčkom a vo vopred rozpálenej rúre na cca 200-220 °C upečiem do zlatista. Ešte za horúca ich opatrne (poklepaním na tenšiu stranu rúrky) stiahnem z formičiek (pozor, páli!).
- Postup na plnku:
- Prvá časť: Mlieko (3 štvrtiny z pol litra) dám variť spolu s vanilkovým cukrom, zlatý klas v štvrtine mlieka rozmiešam a pridám do mlieka, uvarím hustú kašu, ktorú nechám dokonale vychladnúť.
- Drhá časť: Zmäknuté maslo riadne rozmiešam s 20dkg cukrom a postupne pridávam studenú hustú kašu so zlatého klasu. Môžem postupne pridať aj trošku rumu - ja dávam asi jednu polievkovú lyžicu. Túto plnku potom dám do plniaceho vrecúška, alebo môžem použiť igelitový sáčok, ktorému odstrihnem rožtek (úplne super je malá igelitka z lekárne), dám do chladničky aby to stuhlo a potom plním šamrolky z oboch strán. Pretože rukami plnku zohrievam, musím sa buď poponáhľať alebo po chvílke vložiť sáčok opäť do chladničky.
- Hotové šamrole pocukrujem a podávam, neskladujeme v teple.
Prajem dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára