- Určite máte radi rôzne pagáčiky!
Tak vám ponúkam zopár receptíkov, ktoré som dostala mailom - vyskúšajte.
- Zemiakové pagáče - lístkové
- Materiál: 3 hrnčeky polohrubej múky, kvások z 2 dkg kvasníc , dcl vlažného mlieka a l kocky cukru, 1 KL soli, 1 dcl oleja, 3-4 uvarené a vychladnuté zemiaky, 1 smetol, (alebo heru).
- Postup: Nastrúhať zemiaky a smetol, z materiálu vypracovať cesto a nechať vykysnúť. Potom rozvaľkať na pomúčenej doske,. Cesto poskladať a nechať v teple dokysnúť ešte 20 minút. Potom cesto znovu rozvaľkať a postup opakovať 3-krát Potom vykrajovať pagáče, ktoré potrieme osoleným žĺtkom. Na vrch môžeme postrúhať aj syr, nasypať sezam, prípadne iné k slanej chuti sa hodiace pochutiny alebo koreniny.
- Zemiakové pagáčiky
- Materiál: 25 dkg uvarených prelisovaných zemiakov, 25 dkg Smetol, alebo iný tuk, 25 dkg polohrubej múky, 1 vajce a trošku soli
- Postup: Uvedený materiál spolu zmiesime, rozvaľkáme a 3-krát po krátkom čase prekladáme. Potom necháme na chladnom mieste odstáť 3-4 hod.
- Vyvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, potrieme žĺtkom a pečieme v horúcej rúre.
- Zemiakové pagáčiky - kysnuté
- Materiál: 40 dkg polohrubej múky, 4 uvarené zemiaky postrúhať, 1 KL soli, kvások z 2 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, 1 kocka cukru, a Mastná kocka : 10 dkg polohrubej múky, 1 Smetol.
- Postup: Na vykysnuté cesto natrieť mastnú kocku, 3krát preložiť cesto po 20 minútach.
- Vykrajovať pagáčiky a upiecť v horúcej rúre.
- Zemiakové pagáčiky - kysnuté od Dr. Polákovej
- Materiál: 1 kg výberovej polohrubej múky, ½ kg varených postrúhaných zemiakov, 2 ½ dcl oleja,
- 8 až10 dkg kvasníc, 1 prášok do pečiva, 1 PL kryštálového cukru, soľ, mlieko na kvások
- Postup: Vypracovať najprv kvások, potom vymiesiť, nechať dobre vykysnúť, vykrajovať väčšou formičkou pagáče a ukladať na vymastený plech . Vrch potrieť rozšľahaným žĺtkom v mlieku. Piecť v horúcej rúre. Z dávky sú dva plechy. Možno piecť aj z polovice dávky.
Pagáčiky od Danky- Materiál:
- I. Cesto : 60 dkg hladkej múky špeciál, 4 žĺtky, 4dkg kvasníc, soľ, - spracovať cesto.
- II. cesto : 20 dkg polohrubej múky výberovej, 2 ks Hery - spracovať cesto.
- Postup: cestá zvlášť vypracovať a rozvaľkať, na I. cesto položiť II. cesto, 3x zložiť, pregúľať po 15 minútach, vykrajovať pagáčiky, potrieť žĺtkom a piecť v horúcej rúre.
- Slané pagáčiky
- Materiál: 30 dkg hladkej múky, 1 stužený tuk Cera, 2 dcl kyslej smotany, 1 kávová lyžička soli, strúhaný údený syr.
- Postup: Materiál spolu zmiesime na hladké cesto, ktoré na noc uložíme do chladu.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme pagáčiky alebo tyčinky.
- Potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom a posypeme údeným syrom. Pečieme v horúcej rúre. Pagáče sú lístkové.
- Bryndzové pagáčiky
- Materiál: 50 dkg polohrubej múky, 1 Smetol, 25 dkg bryndze, 2 žĺtky, 2 dcl kyslej smotany, 1 KL soli, na kvások : 3 dkg droždia, 1dcl vlažného mlieka a trošku soli.
- Postup: Droždie necháme vykysnúť. Smetol rozmiesime s múkou, bryndzou, pridáme vykysnuté droždie, žĺtky, soľ a smotanu. Spracujeme. Potom hodinu necháme kysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm, vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajíčkom. Necháme ich kysnúť ešte 15 minút a potom pečieme v neveľmi horúcej rúre 10-15 minút. Tieto pagáče zostanú celé dni mäkké.
- Tvarohové pagáčiky
- Materiál: 50 dkg polohrubej múky, 50 dkg tvarohu, 1 Smetol, 1 celé vajce, 1 prášok do pečiva, 1 KL soli.
- Postup: Všetko spolu zmiesiť, dať na chvíľku do chladu a potom vykrajovať pagáčiky.
- Vrch potrieť žĺtkom pomiešaným s troškou smotany. Piecť v horúcej rúre do zlatova.
- Pagáče maslové
- Materiál : 1 Palmarin, 25 dkg hladkej múky, 1 šľahačka, soľ, žĺtok - vypracujeme cesto, z ktorého možno vykrajovať aj praclíky. Upečieme do zlatova v horúcej rúre.
- Pagáče krstnej mamy
- Materiál: 1 kg polohrubej múky, bravčová, kačacia alebo škvarková masť asi 20 dkg, 1 veľká alebo 2 malé kyslé smotany, 1 KL soli, trošku mlieka, vajíčko na potretie povrchu pagáčov
- Postup: Múku rozmrvíme s masťou aby spolu držala, potom pridáme smotanu, mlieko, soľ. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 7-8 mm . Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme vajcom. Pečiem v horúcej rúre.
- Lístkové pagáčiky II.
- Mastné cesto: 30 dkg hladkej múky špeciál a 1 Smetol.
- Štrúdľové cesto: 30 dkg hladkej múky, 3 žĺtky, soľ, štipka prášku do pečiva, trošku vlažného mlieka - spracujeme vláčne cesto.
- Postup: Do štrúdľového cesta vložíme kocku mastného cesta, 3-krát po 20 minútach preložíme. Rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky alebo kolečkom rozrežeme na tyčinky. Potrieme vajcom a posypeme tvrdým syrom. Pečieme v predhriatej rúre.
- Syrové pagáčiky
- Materiál: 60 dkg hladkej múky, 50 dkg tvrdého syru postrúhať, 50 dkg Visa, Smetol (teda 2 kocky), 4 žĺtky, 2 prášky do pečiva, trošku smotany na spracovanie, 2 KL soli podľa chuti a trochu sódy aby boli vláčne.
- Postup: Cesto spracovať, dať na chlad, rozvaľkať na hrúbku 5 mm a vykrajovať pagáčiky.
- 2-krát potrieť žĺtkom a posypaťstrúhaným syrom. Na vymastený plech neukladať príliš blízko lebo sa môžu polepiť. Výjdu 4 plechy asi 260 ks.
- Škvarkové pagáče - klasické
- Materiál: 70 dkg polohrubej múky, 40 dkg škvarkov, 2 žĺtky,2 KL soli, 1 PL octu, 2 1/2 dcl vlažného mlieka a na kvások : 4 dkg droždia, 1 dcl vlažného mlieka, kocka cukru.
- Postup:40 dkg mletých škvarkov zmiešame s 20 dkg múky a s octom a necháme odstáť. Potom 50 dkg múky, 2 žĺtky a kvások zmiesime a spracujeme s mliekom na vláčne štrúdľové cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a necháme vykysnúť. Potom medzi 2 cestá vložíme škvarkovú masu a rozotrieme ju, 3-krát preložíme po 20 minútach. Nakoniec vykrajujeme pagáčiky, potrieme vajcom a pečieme v predhriatej rúre.
- Škvarkové pagáče MUDr. Danky Polákovej
- Materiál: ½ kg hladkej múky špeciál, 2 žĺtky, soľ, 1 kyslá pochúťková smotana, 25 dkg mletých oškvarkov, 25 dkg varených postrúhaných zemiakov, soľ a na kvások : 3 dkg kvasníc, 1,5 dcl mlieka trošku cukru.
- Postup: Spolu zmiesiť, nechať chvíľu vykysnúť rozdeliť a natrieť 1/3 škvarkovej a zemiakovej plnky. Zložiť a postup zopakovať 3 x po 15 - 20 minútach. Vrch potrieť vajcom rozmiešaným v mlieku. Piecť v horúcej rúre.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára