Polievočka je skvelá a hlavne zdravá, ideálna v chripkovom období.
Ingrediencie:
Polovica sliepky (aj mrazená z obchodu), 3-5 ks mrkvy podľa veľkosti, 3-4 petržleny, polovica zeleru, polovica kalerábu/kedlubna, 1 pór, zelená paprika, 3 cibule, celé čierne korenie,vegeta, voda, uvarené polievkové cestoviny.
- Postup:
- Do vhodného hrnca vložíme polovicu sliepky, ochutíme 2-3 ČL vegetou a 1 ČL guličkami čierneho korenia, pridáme celé vňate zo zeleru a petržlenu a zalejeme vodou tak, aby bola asi na dva prsty nad sliepkou. Varíme.
- Počas varenia si očistíme zeleninu a nakrájame ju na stredne veľké kúsky, papriku na polovicu. Cibuľu len umyjeme, zbavíme vrchnej škaredej šupy a vložíme ju celú do hrnca k sliepke. Asi za hodinu vložíme k sliepke ostatnú zleninu, ak je treba, dolejeme vodu tak, aby bolo všetko v hrnci pod hladinou.
Varíme ďalej, až kým je zelenina mäkká. Mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb/kedlubnu a papriku z hrnca vyberieme, ak je sliepka ešte tuhá, varíme ďalej. Ak sa mäso už začína oddeľovať od kostí, vyberieme ho, vykostíme a pokrájame na menšie kúsky. Vývar z polievky prípadne ešte dochutíme vegetou a opatrne cez sitko ho precedíme do druhého hrnca. Do polievkového taniera naložíme uvarenú zeleninu podľa chuti, pridáme cestoviny/rezance/niťovky, trošku nakrájaného mäska a zalejeme vývarom.
- Moja rada:
- Všetko čo nám zostalo, teda zelenina, ktorú moc "nemusíme", nakrájané mäsko a rozvarený zvyšok z hrnca, kde sa polievka varila - pokrájame na malé kúsky. Potom si na oleji/masti mierne opražíme ryžu, sem túto zmes vložíme, (môžeme pridať ešte aj aj mrazený hrášok),premiešame, ochutíme vegetou a zalejeme vodou asi na dva prsty nad ryžu. Privedieme do varu a potom pomaly dusíme - máme skvelé rizoto, ktoré potom na tanieri posypeme strúhaným syrom - ako prílohu si môžeme dať čalamádu, uhorky, zeleninový alebo uhorkový šalát...
Prajem dobrú chuť !
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára