😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

13. 7. 2010

Zvláštny otvor na Mesiaci

 
 

 
To čo odfotila japonská sonda Kaguya nedalo Američanom pokoj, tak sa pustili do "pátrania".
Výsledkom bolo, že NASA na dieru namierila kamery sondy Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), aby získali veľmi jasné snímky objektu, ktorý je situovaný na opačnej strane Mesiaca - na Južnej pologuli v Mare Ingenii. Rozlíšenie snímok je o niečo viac než pol metra na pixel. Prirodzene, Američania chceli dieru preskúmať a zistiť, kam vedie. Ale nepodarilo sa. Dokonca ani veľmi kvalitné snímky nepriniesli viac jasno. Naopak - ešte viac zamotali vec.
Americká sonda odfotografovala vo veľmi vysokom rozlíšení nejasnú dieru, umiestnenú na odvrátenej strane Mesiaca.Dá sa vidieť len nejaký "čierny vchod", ktorý (zdá sa) neleží v priehlbine, ale na kopci, ktorého špička je zrezaná akoby britvou. Ako mohlo niečo také vzniknúť? Veď podľa najrozumnejšej hypotézy je diera prepadlina, ktorá prechádza do tunela. Tak kde sa vzalo návršie?
Podľa spresnených údajov je priemer otvoru 130 metrov a hĺbka neznáma. Dno nevidieť. Existuje len predpoklad, že vchod môže viesť do systému lunárneho podzemia, zahŕňajúceho aj tunely a rozsiahle priestory.
Myšlienka o podzemí sa veľmi páči ufológom. Predpokladajú, že práve tam treba hľadať stopy vyspelých aktivít mimozemšťanov. Môžeme sa nad tým pousmiať, no logiku to má. Ak na Mesiac poletia ľudia a vytvoria základne, lepšie miesto na obytné priestory ako tunely nenájdu. Veď vrstvy horniny nachádzajúce sa na povrchu by mohli chrániť pred radiáciou a teplotným výkyvom.
Mimochodom - vo svojom vyhlásení pre tlač, naplánovanom k výročiu jedného roka pobytu sondy LRO na orbite, odborníci NASA oznamujú - že existuje ešte jeden otvor len o niečo menší ako je ten z Mare Ingenii. Ale jeho koordináty ani snímky nezverejnili.
Tak na Mesiaci ako aj na Marse existujú kanály.
Kanály sú zvlášť dobre viditeľné na obrázkoch získaných pomocou radarov. Sonda LRO robila také snímky - napríklad v mieste výstupu Apolla-15 v roku 1971. Je však zvláštne, že astronauti nič o kanáloch nerozprávali, aj keď by sa bolo nad čím diviť. Šírka koryta je okolo kilometra a hĺbka 300 metrov - kanály sú teda rozľahlé. Ten, ktorý je možné vidieť na snímke LRO pretína povrch o veľkosti 12 x 54 km. V NASA priznávajú, že zatiaľ nedokážu vysvetliť, akým spôsobom sa kanály vytvorili.
(zdroj:cez-okno.net)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára