😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

13. 7. 2010

Katakomby v Palerme

 
 

 
Palermo je hlavné mesto ostrova Sicília v Taliansku, je aj hlavným mestom provincie Palermo. Má rozlohu 158 km² a 675-tisíc obyvateľov.

Mesto založili Féničania (Gréci ho nazývali Panormos),nachádza sa tu mnoho zaujímavostí, okrem iného aj Kláštor Convento dei Cappuccini, ktorý je i napriek výnimočnej zbierke rukopisov a hrobke spisovateľa Giuseppe Tomasiho preslávený munifikovanými telami 8000 (!) Palermčanov ležiacich v bizarných katakombách. Kláštor bol postavený v roku 1621, kostol bol v modernej dobe značne prestavaný, uchováva však prekrásne výzdoby, drevené oltáre z 18 a 19 storočia a takisto unikátny drevený relikviár z 18 storočia. V katakombách kláštora sú uložené pozostatky mŕtvych, niektoré sú čiastočne mumifikované, iné sú nabalzamované. Odpočíva tu asi 8000 mníchov a zámožných občanov Palerma, vrátane žien a detí, ktorí zomreli v období od 17 storočia až do roku 1881, kedy boli tieto praktiky zakázané. Prekvapivo najzachovalejšie je telo malého dievčatka Rosalie Lombardovej, ktorá zomrela na zápal pľúc ako dvojročná.
Lekár Alfredo Salafia vynašiel spôsob, ako jej telo čo najlepšie mumifikovať, aby vydržalo čo najdlhšie. Ľudia si dlho lámali hlavy nad tým, ako to vlastne dokázal, dokonca boli aj také domnienky, že namiesto tela Rosalie leží v truhličke pod sklom bábika. Tvárička dievčatka je totiž v tak úžasne dobrom stave, takže bolo skutočne ťažko veriť, že má už 90 rokov! Špeciálny rentgen odhalil, že v truhle leží skutočne ľudská kostra...Ale akou metódou bolo telo mumifikované? To bola záhada, kým ju nevyriešilo objavenie rukopisu doktora Salafiu, v ktorom bolo presne napísané, čo a v akom pomere na mumifikovanie použil. Išlo o formalín, alkohol, glycerín, kyselinu salicylovú a zinkovú soľ : 1 diel glycerínu, 1 časť formalínu nasýteného aj sulfidom zinočnatým + chlorid a 1 diel roztoku nasýteného kyselinou salicylovou. Bol aj urobený pokus - pár dní už mŕtvemu mužovi vstrekli do žíl túto špeciálnu tekutinu, ktorá začala v priebehu niekoľkých minút reagovať tak, že vyblednuté mŕtve telo začalo postupne dosťávať svoju farbu a pružnosť. Malá Rosalia je vystavená v Palermských kapucínskych katakombách, na ich konci v malej kaplnke v sklenenej rakvičke. Je to najkrajšia múmia na svete, vyzerá, ako keby len spala.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára