😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 7. 2010

Osmák degu

(Octodon degus)

Je malý chílsky hlodavec, ľudove nazývaný aj chílska veverička. Meno dostal podľa svojich zubov, ktoré tvarom pripomínajú osmičku.
Osmáci žijú v Chile vo voľnej prírode od nížin až po horské oblasti, nevyhýbajú sa ani mestám, parkom a záhradám. Žijú vo veľkých rodinných kolóniach, ktoré tvorí niekoľko desiatok až stoviek jedincov, ktoré na svoje územie nepustia žiadne iné zvieratá. Pred predátorom sa ukrývajú medzi kameňmi, koreňmi stromov alebo si vyrábajú plytké nory spojené chodbičkami.
Osmák degu je drobný hlodavec, meria okolo 20-25 cm aj s dlhým a úzkym chvostíkom, ktorý tvorí jednu až dve tretiny dĺžky jeho tela. Chostík je zakončený chlpatou štetôčkou. Tento chvostík je veľmi krehký, ak ho chytíte, môže sa ulomiť a osmákovi nový už nenarastie. Zadné končatiny má dlhšie a mohutnejšie ako predné, na labkách má pazúriky, ktoré si ohryzuje, preto mu ich netreba strihať. Zadné labky majú 5 osrstených prstov, predné majú iba 4 prsty. Srsť osmáka je hnedočierna, bruško má krémovej farby, svetlejšie krúžky má okolo veľkých čierných očiek. Má pomerne veľké uši a jemné, dlhé fúziky, ktoré majú hmatovú funkciu. Zuby mu narastú pár týždňov po narodení a sú oranžovej farby, ktorá vzniká reakciou slín a chlorofylu z rastlín, ktoré osmák požiera. Farba je ale závislá aj od zoženia potravy.
Ak chcete chovať doma osmákov, mali by ste mať jedného samčeka a 3-4 samičky, pretože osmák je veľmi spoločenský tvor a samota je pre neho stresujúca. Pre chov je ideálne vysoké a dobre vetrateľné terárium o veľkosti minimálne 80x60x60cm, prípadne klietka z pevného materiálu, pretože osmák je schopný bez väčších problémov plast alebo drevo prekúsať, okrem toho je schopný vyskočiť aj do výšky pol metra. Do terária treba umiestniť konáre, korene alebo aj drevené pníky aby sa mohol šplhať a hlodať. Na podstielku sa používajú drevené hobliny, zmes piesku, seno, slama, lístie alebo vetvičky. Pre zábavu je dobré umiestniť aj kovový kolotoč, závesné rebríčky a rôzne úkryty - napríklad kokosové škrupiny. Osmáci môžu mať v zajatí mláďatá po celý rok, 3-4 vrhy ročne po 2-6 mláďatách, brezosť samoce trvá 3 mesiace. Samička potom dva týždne mladé kojí, potom už prijímajú niektorý druh potravy samé ale ešte ich dokrmuje. Mladí osmáci sa odstavujú vo veku 6-8 týždňov, pohlavne dospievajú ako 3 mesační. Rodinné vzťahy sú medzi osmákmi mimoriadne pevné.
Ku kúpaniu a čisteniu svojej srsti potrebuje piesok. Osmák je veľmi zvedavý, aktívny a čulý, neustále niečo robí a chvíľku nevydrží na jednom mieste. Keďže je spoločenský, rýchlo sa ochočí aj v novej skupine osmákov, s ktorými sa dorozumieva typickým pískaním, keď sa bojí alebo sa niečoho zľakne, postaví sa na zadné labky a hlasno a prenikavo píska. Je vhodný pre deti, pretože nehryzie, je veľmi čistotný a nezapácha. Okrem toho je pomerne inteligentný, dá sa ho naučiť jednoduchým úkonom a dokáže sa naužiť brať do predných labiek potravu.
Základom kŕmnej dávky je seno, ktoré musí mať stále k dispozícii, tiež potrebuje slnečnicové semená, orechy, ľan, granule pre činčily, tvrdé pečivo, ovocie a zeleninu. Miluje čerstvé vetvičky zo stromov a kríkov s listami a púčikmi. Raz týždenne by mal mať hladovku, inak potrebuje stravu veľmi striedmo a v malých dávkach, je samozrejmé, že musí mať pravidelný prístup k čerstvej vode na pitie.
(zdroj:fs.gimiweb.net)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára