😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

10. 7. 2010

Mount Everest

 
 

 
Vrchol hory je hraničným bodom medzi Nepálom a Tibetom. 
Indický matematik a zememerač Radhanath Sikdar z Bengálska bol v roku 1852 prvý, ktorý určil pomocou trigonometrických výpočtov, že Mount Everest je najvyššou horou sveta. Pred týmto meraním zememerači horu nazývali Peak XV. Vláda Číny ani vláda Nepálu nestanovila presnú výšku hory a tak oficiálne zatiaľ platí, že Everest je vysoký 8848 m n.m. Ešte v roku 1856 sa konalo prvé presnejšie meranie a výška bola zaokrúhlená na 8840m. V 50-tich rokoch 20 storočia urobili indickí zememerači presnejšie merania a výška bola stanovená znovu na 8848m, dnes sa obecne berie do úvahy výška Everestu 8850m, zistená pomocou GPS prístroja, ktorý bol na vrchol hory umiestnený v roku 1999. Podľa čínskych meraní z roku 2005 je výška hory 8844m, čo je zas o celé 4 metre menej ako sa bežne uvádza.Vďaka pohybom tektonických dosiek Everest stále rastie a predpokladaný rast je 3-5mm do výšky a 27 mm na severovýchod za jeden rok, čím sa posunie hraničný bod medzi Nepálom a Tibetom.
Mount Everest je hora, ktorej vrchol je najvyššie nad morskou hladinou ale za najvyššiu horu sveta môže byť považovaná tiež Mauna Loa na Havaji, pretože je najvyššou horou od svojej základne, ktorú má ukrytú na oceánskom dne. Táto hora týmto spôsobom síce presahuje 9 km, ale nad more sa čnie "len" výškou 4170m . Ďalšia hora, ktorá si "nárokuje" právo najvyššej hory sveta je hora Chimborazo v Ekvádore. Jej vrchol je od stredu Zeme o celých 2168m ďalej ako Everest, teda Chmiborazo meria 6384,4km a Everest len 6382,3km. Príčina je v zemskej rotácii, ktorá tvar Zeme deformuje.
Zaujímavosťou je, že najhlbšie miesto oceánskeho dna je priehlbina Challenger v Mariánskom príkope a je hlbšie pod morskou hladinou ako Everest nad ňou.
Ako prví sa postavili na vrchol Moun Everestu v roku 1953 Edmund Hillary s nepálskym šerpom Tenzingom Norgayom ale dodnes existujú špekulácie, že prvým bol George Mallory v roku 1924, ktorý však na Evereste zahynul.
(zdroj:fs.gimiweb.net)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára