😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 6. 2010

Voskovec a Werich

 
 
 
Najprv spolupracovali v redakcii časopisu "Přerod" a onedlho začala ich divadelná spolupráca v Osvobozeném divadle, ktorá vyústila do hry " Vest pocket Revue", čím mysleli malú revue do vrecka vo veste.
Werich bol na plagátoch uvedený ako J. W. Rich. V rokoch 1927 - 1938 ich divadelná spolupráca pokračovala, do roku 1935 pôsobili v Osvobozenom divadle, potom do roku 1937 pôsobili pod hlavičkou takzvaného Spoutaného divadla, kde uviedli svoju najodvážnejšiu hru "Balada z hadrů". V roku 1937 sa vrátili k Osvobozenému divadlu, ktoré bolo o rok neskôr zatvorené a Werich s Voskovcom spolu so svojim dlhoročným hudobným autorom Jaroslavom Ježkom boli nútení opustiť Československo.
V roku 1945 obnovili Osvobozené divadlo, však vzhľadom na politickú situáciu už nebolo možné robiť politickú satiru. Prvé hry dvojice V+W boli skôr zábavné s veľkým množstvom hudby, tieto hry boli politicky neangažované. Vo "Vest pocket revue" vytvorili celkom nové poňatie scény, vystupovali ako bielo nalíčení klauni, ktorí sa rozprávajú nielen medzi sebou, ale i s obecenstvom. Mali dopredu dohodnuté témy a smer dialógu, ale existoval dosť veľký priestor pre improvizáciu.
Politicky angažované revue bolo väčšinou silne ľavicovo zamerané, upozorňovali v mňom na nezamestnanosť a na sociálne rozdiely. Neskoršie diela boli celkom neskrývane antifašistiké. Ich dialógy boli zamerané proti malomeštiactvu, hlúposti, totalite. Paródie sa zameriavali nielen na dianie vo vtedajšej dobe, ale i na históriu (Caesar, Osel a stín, Kat a blázen). Medzi ich najslávnejšie hry patria : "Rub a líc", "Balada z hadrů", "Pěst na oko" a iné.
Na hudbu Jaroslava Ježka zložili texty mnohých piesní (napr. Nebe na zemi). Po návrate do Československa stihli napísať ešte hru "Divotvorný hrnec". S režisérom Martinom Fričom natočili niekoľko filmov, ktoré vyznievajú silno protifašisticky a prosocialisticky (Pudr a benzín, Peníze nebo život, Svět patří nám a iné).
Jan Werich sa narodil 6.02.1905 v Prahe a zomrel 31.10.1980 v Prahe, Jiří Voskovec (vlastným menom Jiří Wachsmann) sa narodil 19.06.1905 na Sázavě, zomrel 4.07.1981 v Kalifornii.
(zdroj:wikipedia.org-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára