😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

2. 6. 2010

Lasica – Satinský


Lasicu a Satinského dal dokopy Hviezdoslav...
Osudné sa im totiž stalo stretnutie na známej recitačnej súťaži "Hviezdoslavov Kubín" a tiež cesta späť, keď podľa svedkov zabávali cestujúcu verejnosť... 
Toto stretnutie možno nazvať osudovým. Nielen pre dvojicu L + S, ktorá vznikla, ale aj pre nespočetné množstvo jej priaznivcov, ktorí vyrastali i starli s jej nenapodobniteľným humorom a ktorí poznali pasáže a repliky z ich textov naspamäť. Milan Lasica a Július Satinský tvorili svoje dialógy prakticky stále - počas prechádzok pri Dunaji, alebo aj v období, keď Lasica dočasne býval u Satinských v podnájme. Od roku 1959 pravidelne vystupovali pod strechou Tatra revue na tradičných nedeľných dopoludniach. Veľmi skoro si však ich talent všimol aj film i televízia.
Najstarší záznam tejto dvojice pochádza zo Silvestra 1962. Bol to kabaretný program televízie, v ktorom vystupoval umelecký súbor vtedajšej Tatra revue. Volal sa "Skok sem, skok tam".
Účinkovali aj v ďalších silvestrovských reláciách, napríklad v programe "Svet sa točí na kolotoči" z roku 1965 alebo "Silvester na Dunaji" z roku 1966, kde vystupovali vtedajšie spevácke hviezdy - Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Václav Neckář či Waldemar Matuška. Lasica so Satinským sa postupne prepracovali medzi lídrov zábavných relácií. Začali sa tiež objavovať vo filmoch, napríklad v krásnej televíznej snímke "Gigliho ária" režiséra Jána Roháča. Nie každý však vie, že v týchto rokoch Lasica a Satinský pôsobili aj ako dramaturgovia STV.
V Divadle na korze sa zrodili "Večery pre dvoch", neskôr program "Soiré" a v tomto čase vznikli aj pamätné televízne relácie "Bumerang". Idyla však netrvala dlho. Po vpáde sovietskych tankov bolo otázkou času, kedy sa normalizácia doplazí aj na dosky, ktoré znamenajú svet. Dvojici L + S naklonený Kornel Földvári dostal vo februári 1970 - presne na svoje 38. narodeniny - dekrét, že prestáva byť riaditeľom divadla. Jeho nástupca po pár mesiacoch dvojicu komikov prepustil, neskôr celé Divadlo na korze zaniklo...
Lasica a Satinský našli na dva roky angažmán v neďalekom Brne, potom sa vrátili do spevohry Novej scény aj vďaka pomoci známeho Ivana Krajíčka. Smutné obdobie Lasica komentoval slovami, že horšie by bolo vari už len skončiť v balete. Z tohto obdobia sa v televíznom archíve zachovala inscenácia "Husári". Návrat dvojice na obrazovky sa opäť odohral na Silvestra, konkrétne v roku 1977 - v prvom populárnom silvestrovskom programe, ktorý uvádzal Vladimír Menšík. Krátko nato dostali Lasica so Satinským možnosť pripravovať vlastné programy s názvom "Ktosi je za dverami".
Lasica a Satinský boli natoľko noblesní, že nikdy verejne neriešili svoje vlastné osobné peripetie, akokoľvek boli zložité. Ich humor išiel vždy po princípe, po podstate vyjadrenej známou vetou (požičanou z Divadla Járy Cimrmana) - že keď je človek na niečo krátky, má si z toho aspoň robiť "srandu".
 (zdroj:kultura.pravda.sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára