😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

2. 6. 2010

Modré slnko a modrý mesiac?

 
 

 
V Anglicku sa takýto úkaz objavil krátko po východe slnka v malej dedinke hornatej krajiny v severnom Walese. Okolo obeda toto bolo pozorované už aj v celom Škótsku ! 
Okolo tretej popoludní astronómovia z Kráľovského observatória v Edinburgu dostali skvelú príležitosť pozorovať proces, kedy slnko zmenilo svoju farbu na indigovú modrú! O niečo severnejšie vo Fife vyslali lietadlo, aby sa zistilo, či sa táto modrá farba mení v rôznych výškach. Pilot potvrdil, že sa farba mení. Dôstojníci lode Manchester Progress zapísali do lodného denníku, že 25. 09. bolo uprostred atlantiku fialovo-modré slnko, v tej istej dobe neďaleko Berlína v Nemecku bolo slnko i mesiac modrej farby. Čo to spôsobilo?
V minulosti sa podobné úkazy na oblohe vysvetľovali ako predzvesť nejakej katastrofy alebo dokonca ako predzvesť konca sveta. Dnešné vysvetlenie je prosté : za všetko môže dym alebo prach - aj keď proces v priebehu ktorého sa mení farba atmosféry nie je doteraz známy. V roku 1950 bolo modre sfarbenie slnka a mesiaca spôsobené dymom z obrovského lesného požiaru v kanadskej Alberte. V severnej Amerike bol dym tak hustý, že slnko nebolo vidno vôbec a cez obed bola dokonalá tma. Vedci vymysleli však inú záhadu! Dlho je známe, že ľahké a jemné čiastočky vulkanického prachu sa môžu v atmosfére udržať veľmi dlho a tak majú vplyv na počasie! Pri výbuchu sopky Skaptar na Islande v roku 1783 sa predpokladalo, že výbuch vyvolal podivné západy slnka, hmly a búrky, ktoré sa v ten rok prehnali Európou. Výbuch Svätej Heleny na západe USA zasa vyvolal žeravé západy slnka v Anglicku...
Na myšlienku, že výbuchy menia počasie, priviedol vedcov výbuch sopky Krakatoa v roku 1883. Účinky tohto výbuchu udivovali celé ľudstvo ešte niekoľko rokov. Rok po erupcii poklesla svetová teplota o pol stupňa a až v roku 1888 sa vrátila teplota do normálu. Malé čiastočky prachu vyvolali tri mesiace po výbuchu najatraktívnejšie a najpodivnejšie východy a západy slnka! V USA raz večer obloha tak sčervenala, že vyzerala ako v ohni, na čo sa rozšírili správy, že Staten Island alebo pobrežie New Jersey sú v plameňoch. Na druhej strane sveta v karibskom Trinidade zas videli zapadať za oblohu modré slnko.
Medzi ďalšími mnohými správami však ostáva nevysvetlené : V roku 1884 bol zverejnený dopis E. Neisena, riaditeľa vládneho observatória v juhoafrickom Natale : "V Anglicku sa všetci zaoberáte diskusiami o podivných západoch slnka, ktoré sa však začali objavovať aj u nás v Natale, však v menšom rozsahu. Postupne sa však západy slnka stávali výraznejšími, potom sme asi dva mesiace nepozorovali žiadne zmeny. Až v druhej polovici augusta/srpna sa začali západy slnka zase meniť a stávali sa farebne veľmi výrazné. Potom sme 5 dní mali silné búrky s mnohými bleskami a silným dažďom..."
Všetky tieto úkazy v Natale sa však začali objavovať ešte pred výbuchom sopky Krakatoa a tak ostáva nezodpovedaná otázka : Čo spôsobilo tieto podovné úkazy v Natale?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára