😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

15. 6. 2010

Jazero Tanganika sa otepľuje

 
 

 
Teplota vody v africkom jazere Tanganika sa počas uplynulých 90 rokov zvýšila o takmer stupeň Celzia čo predstavuje hrozbu pre organizmy žijúce v jazere a jeho okolí.
Príčinou tohto oteplenia je podľa vedcov zvýšenie emisí skleníkových plynov v dôsledku činnosti človeka.
Geológovia, vedení Jessicou Tierney, použili na svoj výskum rádiokarbónovú metódu datovania veku sedimentov na dne jazera, ktoré je po Bajkalskom jazere druhým najhlbším jazerom na svete. Následne analyzovali fosilizované mikroorganizmy, ktorých membrány sa pri rôznych teplotách líšia, aby tak odhadli približnú teplotu vody v jednotlivých obdobiach.
Z výsledkov publikovaných v časopise Nature Geoscience vyplýva, že za uplynulých 90 rokov sa teplota v jazere Tanganika zvýšila o 0,9 stupňa Celzia, čo sa prejavilo aj úbytkom rastu rias. Toto zvýšenie teploty vody je pravdepodobne hlavnou príčinou zníženia biologickej produktivity jazera, čo môže následne negatívne ovplyvniť aj približne desať miliónov obyvateľov štátov Tanzánia, Konžská demokratická republika, Burundi a Zambia - žijúcich na pobreží jazera Tanganika, ktorých hlavný zdroj potravy tvoria práve ryby z tohto jazera.
(zdroj:adam.cas.sk,SITA)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára