😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

28. 5. 2010

Tristan a Izolda

 
 

 
 
Príbeh hovorí o nesmrteľnej láske večných milencov ktorých zobrazili vo svojich dielach viacerí autori, ako napríklad Gottfried von Strassburg, ktorý tento epos pozostávajúci z 20 tisíc veršov napísal začiatkom 13. storočia. Pôvodný autor ostáva neznámy ...
Tristan, syn kráľa Rivalena z Loonoisu a Blanchefleu bol mladý, krásny, odvážny a udatný bojovník, ktorý v súboji zabil vojvodcu Morgana a tiež obra Morholta Írskeho, posla írskeho kráľa.
Izolda Zlatovlasá (Morholtova neter) bola krásna írska princezná, ktorá vyhlásila kliatbu pre obe vraždy a preto Tristana nenávidela. Zraneného ho však liečila 40 dní, pritom nevedela o koho ide.
Tristan potom ušiel a vrátil sa do svojej krajiny, kde panoval už kráľ Mark, ktorý sa chcel oženiť so zlatovlasou Izoldou a tak mu Tristan prisľúbil, že mu ju privedie. V Írsku zabil draka a našiel zlatovlasú Izoldu, ktorej slúžka mala u seba čarovný nápoj lásky určený pre Izoldu a Marka. Ale omylom tento nápoj vypil Tristan s Izoldou a tak k sebe vzplanuli silnou osudovou láskou. Kráľ Mark sa však s Izoldou oženil, no na svadobnom lôžku ju zastúpila verná slúžka.
Tristan a Izolda svoju lásku tajili ale utajiť sa im ju nepodarilo a tak mali byť na príkaz kráľa Marka uväznení a následne upálení. Obom sa však podarilo zo zajatia ujsť do drsných lesov, kde žili ťažký ale láskyplný spoločný život.
Tristan však po dlhšom čase opúšťa Izoldu, vracia ju kráľovi Markovi a odchádza do bojov. Za oslobodenie bretónskej zeme dostáva za ženu Izoldu Bretónsku, no nemiluje ju. Neskôr je v boji ranený, cíti že prichádza jeho smrť a tak chce ešte vidieť svoju Izoldu Zlatovlasú. Nedočká sa jej však a umiera. 
Izolda k Tristanovi síce príde, ale je už neskoro a tak so žiaľu v okamihu umiera. Kráľ Mark ich pochová vedľa seba. Z Tristanovho hrobu vyrástol černicový kríčok, ktorý prerástol do Izoldinho hrobu. Takto sú navždy spojení...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára