😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

4. 5. 2010

Hrášok a reďkovka



Reďkovka: Asi neviete, ale táto zelenina má skutočne dlhý "rodokmeň", ktorý sa začal písať hieroglyfmi! S obľubou ich pestovali faraóni a Rimania ich rozšírili po celej Európe, pretože obsahujú významnejšie množstvo vitamínov alebo minerálov. Najbohatšie je v nich obsiahnutý vitamín "C", kyselina listová a draslík. Reďkovka je ale bohatá na éterické oleje a sírnaté zlúčeniny, ktoré podporujú tvorbu žlče a uľahčujú odtok zo žlčníka. Môžete ich výborne využiť pri liečbe infekčných chorôb dýchacích ciest, ako je zápal prínosových dutín alebo priedušiek, reďkovka totiž rozpúšťa hlieny. Aj ľudia, ktorí sú náchylní na ochorenia močových ciest, by mali jesť reďkovku pre jej diuretický účinok. Pokiaľ ste sa rozhodli podstúpiť jarnú detoxikáciu, reďkovka podporí detoxikačnú činnosť pečene podobne ako artičoky, cibuľa alebo hrozno. Fytochemikálie v nej vás zase chránia pred rakovinou. Naviac, táto jarná zelenina obsahuje vitamíny a minerálne látky ako sú napríklad vitamíny C, A, B, B, kyselina listová, vápnik, selén, fluór, zinok, jód, horčík, bielkoviny, železo, fosfor ...

Nátierka 1:
Vymiešaj 50g zmäknutého masla so 100g syru v črievku a 150g tvarohom. Pridaj na hrubšie nastrúhané 4 reďkovky, na drobno nasekanú pažítku a podľa chuti osoľ.
Nátierka 2:
V miske rozmiešaj 150g jemného tvarohu, 50g syrokrému a 1 PL zmäknutého masla. Na hrubšej strane strúhadla nastrúhaj 5 reďkoviek a 50g eidamu, osoľ, okoreň a pridaj trošku mletého čierneho korenia. Pridaj k tvarohovej zmesi a premiešaj.
Nátierka 3:
Na hrubšej časti strúhadla postrúhaj reďkovky, tvrdý údený syr a postupne primiešaj kyslú smotanu - toľko aby vznikla natierateľná konzistencia. Podľa chuti osoľ a okoreň.

Hrášok: Úžasnou jarnou maškrtkou je aj sladučký zelený hrášok. Je výborným prírodným liekom pre vaše oči, pretože obsahuje veľa karotenoidov, luteín a zeaxantín, ale aj pre kosti vďaka vitamínu K, ktorý aktivuje osteokalcín, čo je ukazovateľ pevnej kostnej štruktúry. Hrášok obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny vhodné aj v rekonvalescencii po operáciách, veľa vlákniny, vitamínov B podporujúcich metabolizmus, mangánu - súčasť antioxidačnej ochrany buniek, vitamínu C, železa a zinku.
Aby ste zachovali hrášku jeho výživnú hodnotu, nevyvárajte ho v polievke - stratí farbu a polovicu účinných látok. Najšetrnejší spôsob tepelnej prípravy je krátke soté varené tri minúty. Používajte aj mladé hrachové struky a uprednostnite mrazený hrášok pred konzervou v slanom náleve.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára