😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

25. 3. 2010

Zuzka Mauréry


Táto herečka a speváčka sa narodila 23. 09. 1968 v Bratislave. Tu dokončila aj svoje štúdium na Vysokej skole múzických umení, odbor herectvo v triede profesorov Soni Korenčiovej a Martina Hubu.
Po obdržaní diplomu roku 1990 začala svoju hereckú kariéru v súbore Radošinského naivného divadla, ktorý bol jej domovskou scénou až do roku 2000. V týchto rokoch účinkovala v takmer všetkých produkciách tohto úspešného a jedinečného súboru ako jeho protagonistka v rolách od Chúťkovej v Pokoj domu tomuto alebo Karolíny v Ženskom oddelení, cez Švédku v Delostrelcoch na mesiaci, Rozprávačku v Kine Pokrok, až po Vitálošovú v Konečnej stanici či Annu v Súpise dravcov.
Paralelne dala vyniknúť aj svojmu speváckym a tanečným schopnostiam v toho času práve nastupujúcom boome muzikálových produkcií. Bola Sally v Kabarete v Divadle Astorka, Thangolita v Plese v hotely Savoy na Novej scéne a nezabudnuteľná Roberta v mimoriadne úspešnej produkcií Mníšky v Theatre G -Dur.
Po roku 2000, už ako umelkyňa na voľnej nohe, sa Zuzana Maurery začala venovať prevažne muzikálu nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. V Bratislave na Novej scéne vynikla v Lasicovej inscenácií Niekto to rád horúce ako Sladká Sue, v Gombárových Vlasoch ako Rony, za ktorú získala aj prestížnu cenu Literárneho fondu, bola nekonvenčná Pierrette v Polákových 8 ženách, či Vicky v divadelnom hite DONAHA! v réžií Jozefa Bednárika. Po úspešnej Rizzo v bratislavskej produkci Pomáda prijala pozvanie na jej stvárnenie aj do Pyramídy Pražského Výstaviska. V Brne stála zas na javisku ako Viktória prvý krát v divadle inscenovanom filmovej verzii Formanových Vlasov.
Na svoje činoherné schopnosti v inscenáciách Činohry národného divadla - Kým kohút nezaspieva a Zajac, zajac v počiatkoch jej kariéry - nadviazala postavou Gertrúdy v nekonvenčnej inscenácii Hamlet v divadle Aréna. K obľúbeným patrí aj hudobná inscenácia Malej scény Národného divadla Sekretárky, kde hrá výraznú rolu Maďarky.
Zatiaľ poslednou rolou stvárnenou na Slovensku bola opäť Sally Bowles, tento krát v Bednárikovej inscenácií kabaret v Divadle Andreja Bagara v Nitre.
Okrem účinkovania na početných firemných akciách, moderovania, nahrávania reklamných spotov, zábavných TV produkcii a dabingu, Zuzana Maurery dva roky účinkovala v kabaretnej relácii Dereš, a bola aj súčasťou rodiny Silvánovcov v rovnomennom TV seriáli.
Svoj hlas pravidelne prepožičiava aj kresleným postavičkám ako napr. Esmeralde vo Zvonárovi z Notre Damme, Miriam z Princa Egyptského alebo opičke Terk zo seriálu o Tarzanovi.
Svoj talent uplatnila aj TV filme Rnd Čierna Ovca, v Čiernej pani, režisérky Luby Vančikovej, vo filme Laury Sivakovej Qartetto, v snímke Silvia Soldiniho Horím vo vetre či v nem.slovenskej kooprodukcii Martina Repku Návrat bocianov.
Po 2 ročnom angažmán v Raimund Theater vo Viedni,kde stála takmer denne na javisku ako Lady Montague a Amme v muzikály Romeo a Julia, stvárnila následne hlavnú postavu Márie Terézie v hudobnej satire Habsburgovci vo viedenskom Museumquartiere. Momentálne hosťuje ako Felicia v muzikály Čarodejky z Eastwicku a ako Mme.Thenardier v muzikáy Bídníci v Mestskom divadle Brno.
Z účinkovania v televízii : Panelák, Odsúdené, Skrývačky, Ako som prežil-Osudové rozhodnutie, Keby bolo keby, Osobná chyba, Vianočná pošta, Čierna Pani, Dereš, Čarovala ryba, Ako som vstúpil do seba, Hosť do domu, Veselý strach, Vygumuj a napíš, Silvánovci, Čierna ovca, Ježiško zvoní, otvorte, Dobrá správa, Diagnóza vajíčko,Výlety v pamäti...
Muzikály: Bedári, Balada o lásce, Jesus Christ Superstar (concert version), Čarodejky z Eastwicku, Rómeo a Júlia - AMME, Rómeo a Júlia - Lady Montague, Vlasy, Kabaret, Donaha, Sekretárky, Pomáda, Niekto to rád horúce, Mníšky, Ples v hoteli Savoy...
(zdroj:osobnosti.sk,wikipedia,-upravené)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára