😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

24. 2. 2010

Klietka a pranier hanby




Stredoveké súdnictvo bolo kruté...
Sudcami boli členovia mestskej rady, ktorí sa vo vybavovaní súdnych sporov, pri vyšetrovaní a pri vynášaní rozsudkov striedali.
Mali na starosti všetky trestné činy, aj tie najmalichernejšie - drobné krádeže, nočné výtržnosti, ohováranie a prostitúciu. Za tieto prečiny obyčajne dávali vinníka do klietky hanby. Aby však trest bol čo najúčinnejší, vyberali najmä nedele a sviatky, prípadne jarmočné dni, keď bolo v meste čo najviac ľudí. 
 

Prvá zmienka o bratislavskej klietke hamby sa zachovala z roku 1415 a stála pri radnici. Začiatkom 6 storočia ju preložili na Františkánske námestie, k tamojšej studni. Odstránili ju až v roku 1592 a uložili v mestskom depozite. Nový pranier však postavili pred Michalskú bránu. Kým v starej klietke hamby vinník sedel, na pranieri bol vyviazaný, na nohách mal veľkú kamennú guľu a ľudia na neho mohli pľuť.
Dnes možno vidieť klietku hanby z najstaršieho kamenného mosta, ktorý sa v Bratislave zachoval a vedie cez obrannú priekopu pred Michalskou bránou. Na klietke sú ešte pôvodné renesančné ozdoby a závesy.
 
(zdoj:bratislavský kuriér)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára