😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

24. 2. 2010

Írsko

 
zaujímavé miesto
 
Je to tretí najväčší ostrov Európy o rozlohe 83,8 tisíc km2. Na jeho území sa nachádza samotný štát Írsko a časť Spojeného kráľovstva pod názvom Severné Írsko.
Ostrov je nižinatý, hory sa zdvíhajú iba na východe a juhozápade. Najvyšší vrchol sa volá Carrauntoohil, vysoký 1041 m na západnom pobreží sú skalnaté útesy omnoho väčšie a členitejšie, ako na východnom pobreží. Panuje tu mierne teplé oceánske podnebie, často tu prší, a ročný úhrn zrážok sa pohybuje od 800 do 2550 mm. Priemerná teplota sa v januári pohybuje okolo 5 °C a v júli okolo 15 °C. Na väčšine územia ležia lúky a vresovištia, 15% územia pokrývajú rašeliniská a 5% rozlohy zaberajú pôvodné listnaté lesy. V krajine prekvapivo rastú vavríny, myrty a plániky, ktoré rastú predovšetkým v stredomorí. Írska fauna už nie je tak bohatá, ako bývala pred príchodom ľudí. S ich príchodom vymizli tunajšie populácie bobrov, divých mačiek, medveďov a vlkov. Dnes tu žijú hlavne drobní hlodavci, vtáci a ovce. Vôbec tu nežijú hady.
V 3. storočí pred Kr. sa v Írsku usadili Kelti, ktorí v 5. storočí prijali kresťanstvo.V 9. a 10. storočí tu zakladali svoje osady Vikingovia, koncom 12. storočia začali ostrov dobývať Angličania, celkom ho však ovládli až za Cromwella v polovici 17. storočia. Írska nezávislosť bola obnovená v roku 1922. V polovici 19. storočia bol v írsku tzv. "zemiakový hladomor". Štatistiky hovoria, že zomrelo vyše 1 000 000 ľudí. Z Írska pocházda aj slávny spisovateľ Jonathan Swift, autor príbehov o Guliverovi.
Po vstupe do EÚ sa ekonomika Írska výrazne posilnila. K úspešne sa rozvíjajúcim odvetviam patrí napríklad počítačový priemysel.
(zdroj:wikipedia.org)
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára