😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

27. 1. 2010

Jozef Kroner

 

 
Nezabudnuteľný filmový, divadelný a televízny herec sa narodil v Staškove pri Čadci, zomrel v Bratislave. Bol aj vášnivý rybár a autor viacerých kníh. Nikdy sa nevenoval akademickému štúdiu herectva!
Jeho kariéra sa začala veľmi spontánne účinkovaním v rôznych ochotníckych súboroch. Vďaka výraznému hereckému talentu získal angažmán na profesionálnej scéne v Martine. V roku 1956 sa stal členom činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobil až do roku 1984. Najskôr hrával úlohy postáv a postavičiek typických slovenských čŕt. Jeho talent sa však naplno rozvinul pri stvárňovaní rôznych charakterov, starších hrdinov a predovšetkým tragikomických postáv. Blízka mu bola vždy aj rovina komédie.
 

Svetové uznanie mu priniesla rozporuplná hlavná úloha vo filme Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze (1965). Tragický príbeh z obdobia tzv. Slovenského štátu a arizácie židovského majetku bol v roku 1966 ocenený Oscarom. V krátke charakteristike nemáme možnosť zhodnotiť celú hereckú tvorbu. Dôležité je však pripomenúť originálny herecký výraz a hlasové zafarbenie, ktoré vtislo punc neopakovateľnosti mnohým filmovým hrdinom. 
Charakteristická bezprostrednosť, humor a prítomnosť humanizmu vdýchli život mnohým postavám zo slovenskej a svetovej klasiky. Jozef Kroner patrí medzi hercov, ktorí nepoznali oddych, a ktorých herecká vášeň neopúšťala ani na dôchodku. V posledných rokoch svojho života účinkoval v niekoľkých nových českých filmoch. Počuli sme ho v nemálo dabingoch a v rozprávkach pre deti. 
Videli sme ho : Pole neorané, Drevená dedina, Štvorylka, Posledná bosorka, Jerguš Lapin, Polnočná omša, Jánošík 1,2, Kubo, Mŕtvi nespievajú, Obchod na korze, Živý bič, Rysavá jalovica, Tisícročná včela, Očovské pastorále, Pacho - hybský zbojník, Dedičstvo alebo kurvahošigutntag, Stratená dolina...a v mnohých ďalších skvelých úlohách.
(zdroj:osobnosti.sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára