😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

26. 1. 2010

Jean Simmons

 

 
Jean Merilyn Simmons sa narodila v Londýne. S hraním začala v štrnástich rokoch, kedy ešte študovala tanec. Než sa odobrala do Hollywoodu, vyznamenala sa v úlohe Ofélie z filmu Hamlet britského režiséra Laurence Oliviera z roku 1948, za ktorú získala nomináciu na Oscara pre najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Za výkon v televíznom seriáli Vtáky v tŕní dostala v roku 1983 prestížnu cenu Emmy.
Herečka sa zo svojho rodiska presťahovala do Los Angeles v roku 1950. Vypracovala sa na jednu z "prvých dám Hollywoodu", hrala po boku Gregoryho Pecka, Paula Newmana či Kirka Douglasa. Počas svojej kariéry získala dve nominácie na Oscara - prvú za účinkovanie v britskej snímke Hamlet (1948) a druhú za hlavnú rolu vo filme The Happy Ending (1969). V priebehu bohatej filmovej kariéry sa objavila v piatich desiatkach rôznych filmov a zhruba v 30 televíznych seriáloch. U nás ju mohli diváci vidieť napríklad v historickom seriáli Sever a Juh, kde hrala Clarissu, južanskú matku herca Patricka Swayzeho, tiež sme ju videli v historickom filme Spartakus, kde po boku Kirk Douglasa hrala krásnu otrokyňu Varíniu, alebo vo westerne Veľká Zem, kde hrala s Gregory Peckom. 
 

Simmons bola dvakrát vydatá, prvý raz povedala pred oltárom "áno" v roku 1950 hercovi Stewartovi Grangerovi, ktorému porodila dcéru Tracy, pomenovanú podľa herečkinho dobrého priateľa Spencera Tracyho. Pár sa rozviedol v roku 1960. Hneď po rozvode sa vydala za režiséra Richarda Brooksa. Narodila sa im dcéra Kate, ktorá dostala meno po známej Katherine Hepburn. Manželstvo im vydržalo do roku 1977.
Ako uviedol jej agent pre Los Angeles Times, držiteľka Emmy za rolu v miniseriáli Vtáky v tŕní (1983), naposledy vydýchla v piatok 22.01.2010 vo svojom dome v Santa Monice. Hviezda trpela rakovinou pľúc.
(zdroj:showbiznis.sk, topky,sk-upravené)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára