😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

16. 12. 2009

Vaječné likéry


 Dajú sa aj kúpiť ale domáce je domáce...

Vaječný
Ingrediencie:
6 rozšľahaných vajec, 500 ml mlieka, 80 g cukru, 2 - 4 PL svetlého rumu, 2 - 4 PL bourbonu, KL vanilky, 250 ml šľahačky, 2 PL cukru, strúhaný muškátový oriešok.
Postup:
Vajcia, mlieko a cukor povariť vo veľkom hrnci pri strednej teplote, za stáleho miešania, až kým sa zmes začne lepiť na opak lyžice. Hrniec ponoriť na 1 - 2 minúty do ľadovej vody: zmes stále miešať. Pridať rum, bourbon, vanilku a na 4 - 24 hodín odložiť do chladničky. Zmes naliať do nádoby na bowle a primiešať šľahačku vyšľahanú s cukrom do polotuha. Vaječný likér posypať muškátovým orieškom a ihneď podávať.
 
Vaječný čokoládový likér
 
Pri príprave postupujte, ako pri vaječnom likéri, no pred vychladením pridajte ešte 60 - 80 ml sirupu s čokoládovou príchuťou.
Vaječný nealkoholický likér-pre deti
 
Postupne ako predtým, nepridávajte však rum a bourbon, ale množstvo mlieka zvýšte na 560 - 625 ml.
 
Klasický vaječný koňak s príchuťou čokolády
 
Ingrediencie na 2 (350 ml) fľaše:
20 vajec, 165 g cukru, sáčok vanilkového cukru, pol litra rumu + 3 lyžice, 3 lyžice kondenzovaného mlieka, 50 g horkej čokolády, 2 lyžičky instantnej kávy.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky a 2 bielky dáme do kotlíka, pridáme cukor, vanilkový cukor a premiešame. Vo vodnom kúpeli šľaháme ručným šľahačom až vznikne hustý krém. Postupne pridávame pol litra rumu a nakoniec kondenzované mlieko. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, kávu rozmiešame v troške horúcej vody a prilejeme k čokoláde. Vaječný likér rozdelíme na dve polovice a nalejeme do dvoch nádob. Do jednej nádoby primiešame čokoládu s kávou a pridáme 3 lyžice rumu. Nalejeme do 2 fliaš, necháme riadne vychladnúť, uzavrieme a uložíme na chladné a tmavé miesto. Spotrebujeme do 8 týždňov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára