😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

3. 12. 2009

Umelé ostrovy Dubaj

 

 je to ok? 

Spojené arabské emiráty je štát na Arabskom polostrove v juhozápadnej Ázii.
Ide o federáciu 7 autonómnych emirátov:
Abú Zabí, Adžman, Dubaj, Fudžajra, Rás al Chajma, Umm al-Kuvajn a Šardžá.
Každý emirát má svojho šejka a všetci siedmi šejkovia sa schádzajú 4 x do roka, kedy prejednávajú otázky obrany, zahraničnej politiky, vzdelania, komunikácií a rozvoja. Vzhľadom na bohatstvo a význam majú zástupcovia emirátov z Abu Dhabi a z Dubaja právo veta.
Dubaj je najrýchlejšie sa rastúce a rozvíjajúce mesto na svete, rozdeľuje ho morský záliv "The Greek" na dve hlavné časti "Bur Dubaj" a "Deira". Pobrežie Dubaja malo iba 15 kilometrov pláží a najlukratívnejšie miesta na bývanie a turistiku sú predsa vždy pri mori! Tak prečo si pobrežie nepredĺžiť? A to hneď tri krát! Po dostavbe všetkých ostrovných komplexov bude dĺžka pláží až 1 500 km. Niekomu by to mohlo pripadať ako bláznivý nápad šejkov bohatého ropného emirátu.
Prvý umelý ostrov v podobe palmy "Jumeirah Palm Island", bol dokončený v roku 2006, otvorený v roku 2008 a nie je tak bláznivým nápadom.
V Dubaji už sa nachádzajú už aj dva ďalšie palmové ostrovy: "Jebel Ali Palm Island" a "Palm Deira Island".
Jumeriah palm Island je veľký 5x5 km a stavali ho 5 rokov. Dnes tu majú zakúpené luxusné vily nám známe i menej známe celebrity. Na "kmeni palmy" sú vybudované luxusné hotely, zábavné centrá, nákupné strediská, multikiná, kasína a obrovský aquapark s delfinmi a kosatkami. Na "palmových listoch" sa nachádzajú turistické apartmány a 2000 súkromných víl...
Štvrtý umelý ostrov sa bude volať World (Svet). Nové "súostrovie" bude vlastne kopírovať kontinenty Zeme. Nuž pozrite si o ňom zaujímavé videjko.



Plán dubajských miliardárov postaviť obrovský komplex umelých ostrovčekov pri Arabských emirátoch šokoval v roku 2003 celý svet. Dnes je skôr príťažou. Ako je to možné? Ostrovy by mali byť vytvarované do mapy sveta a každý ostrov by mala vlastniť iná celebrita zo sveta obchodu, šoubiznisu, športu a politiky. Megalomanská stavba je už hotová. Napriek tomu unikátny projekt nesplnil očakávania. Ako je to možné? Pôvodná predstava bola taká, že každý z ostrovov si kúpi iný boháč, postaví si na ňom svoje sídlo a celý projekt tak získa oveľa viac na exkluzivite. Kvôli svetovej ekonomickej kríze a mohým iným dôvodom však obsadili len jeden ostrovček, ktorý si pred dvoma rokmi kúpil šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, vládca Dubaja. Ďalších 299 ostrovov je neobsadených, aj keď podľa informácií staviteľov ich je 60 percent už predaných. Šejk sa tak musí na svojom Grónsku cítiť trochu osamelo. Jeho ostrov totiž pripomína práve tento štát.
Podľa pôvodných plánov si mali "Svet", ako sa celý komplex volá, rozobrať predovšetkým svetové celebrity. Špekulovalo sa o tom, že jeden z ostrovov si kúpil aj hviezdny pár Angelina Jolie a Brad Pitt. Tí to však vzápätí popreli. Hovorilo sa aj o futbalistovi Davidovi Beckhamovi, ktorý sa akosi ku kúpe ostrova takisto nemal. Svoj záujem nepotvrdili ani George Clooney, Harrison Ford a ďalší. Jediným slávnym majiteľom je tak Michael Schumacher, ktorý plánuje na svojom ostrove v budúcnosti vybudovať motokárovú dráhu. Túžba po slávnych zákazníkoch tak investorom príliš nevyšla.
Celá stavba stála podľa dostupných informácií asi 11 miliárd € (!). Obrovské vodné bagre vozili tisíce ton piesku a vytvárali z neho ostrov veľkosti 14 až 42 tisíc metrov štvorcových, ktoré sú od seba vzdialené sto metrov - ale v poslednej dobe sa stáva, že celé kusy ostrovčekov miznú v mori. Neudržiavané a neobývané hromady piesku sa jednoducho rozpadávajú. Je to smutný koniec jedného z najväčších stavebných projektov v histórii ľudstva. O dôvodoch, ktoré viedli boháčov k tomu, že sa o túto luxusnú lokalitu nezaujímajú, by sa dalo dlho špekulovať. Ale je jasné, že jedným z najvýraznejších je ekonomická kríza. Realitný maklér John O´Dolan si napríklad v rokoch 2007 a 2008 kúpil dubajské ostrovy "Írsko a Anglicko", však vlani spáchal samovraždu, pretože ho zasiahli finančné problémy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára