😉 tu sa dozvieš všetko čo len chceš 😉 teda skoro všetko 😉 ak ti tu niečo chýba, napíš mi na latryna@azet.sk 😉

1. 12. 2009

Katarína Kolníková



 
Narodila sa v Radošinej kde aj zomrela, vyrástla v chudobnej rodine železničiara... 
Mala osem súrodencov, do školy chodila v rodnej obci. Začas pracovala ako sezónna robotníčka na biskupskom majetku v Radošine, potom niekoľko rokov slúžila v Piešťanoch. V roku 1941 sa vydala za Michala Kolníka z Nitrianskej Blatnice, s ktorým mala štyri deti. Po roku 1945, keď ju manžel opustil, zostala s deťmi sama. V rokoch 1947 - 1979 pôsobila v materskej škôlke v Radošine. Až do dôchodku pracovala ako školníčka a pestúnka v materskej škole v Radošine.
 

Od roku 1971 pôsobila v Radošinskom naivnom divadle. Bola predstaviteľkou insitného herectva. Účinkovala v takmer všetkých inscenáciách Stanislava Štepku. Známe sú jej úlohy Matky v Jááánošíííkovi, Starej matky v Človečine, Zelinárky v Rozprávke, Poštárky v Slovenskom tangu, Kuchárky v Pavilóne B a mnoho ďalších. Svoju rolu mala aj vo filmovej verzii divadelnej hry Konečná stanica. 
Ocenenia:  
Igric (2004/2005) - za herecký výkon v divadelnej hre Človečina : cena Slovenskej filmovej kritiky, cenu udeluje Literárny fond, Slovenský filmový zväz a Únia slovenských televíznych tvorcov.
(zdroj:osobnosti.sk)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára